Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir.
Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bunun nedeni böyle bir arıza durumunda hızlı bir şekilde dolaşımdaki yağı suya karıştıracağı için radyatörde yine aynı hızla tıkanmaya sebep olmasıdır. Özellikle uzun yolda bunu hiçbir şoför arzu etmez ve motorun yanmasının çok kısa bir sürede gerçekleşmesi sürücüleri çok daha zor bir süreç ile karşı karşıya getirir.
Yağ Soğutucusunda Su Kaçağı
Gerekli bakım işleri gerçekleşmezse motor aşırı ısınabilir. Ayrıca sızıntı küçükse araç altında soğutma sıvısı birikebilir. Sızıntı yoğun miktardaysa egzoz başlığında buhar oluşur.
Ynt: radyotör suyu deposunda çamur oluşması
Soğutma sisteminde sadece su kullanırsanız bu çamur oluşur. Tehhlikeli bi durum çünki su kanallarında tıkanma yapabilir. Hiç bir zaman sadece su kullanmayın her zaman için antifreeze ile karışım yapın.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Motor yağı, motor suyunun içerisine karışması halinde aracınız ilk olarak belirli uyarıları verecektir. Ancak zaman içerisinde sistemdeki yağ nedeni ile yağ soğutucu patlamasını meydana getirmektedir.
hazne ıcerısındekı sıvı sevıyesı düşük ıse hazneye gelen sıvı baloncuk yapabılır ..dolayısı ıle hazneden cıkan sıvı beraberınde hava kabarcıklarını da tasıyıp sonsuz bır döngüde köpürmeye sebep olabılır..
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Motoru normal çalışma hararetine gelene kadar 1500–2500 devir aralığında yaklaşık 15 dakika çalıştırın ve soğutma sistemini boşaltın. Soğutma devresinde olmayan diğer bütün genleşme tanklarını (depoları) da sökün ve bunları elle temizleyin. Daha sonra tüm soğutma sistemine temiz su koyarak aynı işlemi tekrar edin.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Motor sürekli olarak soğutulması gereken bir yapıya sahiptir. Bu nedenle genleşme kabı su eksiltiyor ise sıcaklık artacaktır. Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
6 adımda radyatörünüzün (peteğinizin) havasını alın:
Isıtma sisteminizi kapatın ve soğuması için zaman tanıyın. 2. Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin.
Radyatörde bir aksaklık meydana ulaştığında size ilk uyarıyı gösterge panelinizde bulunan hararet göstergesi verir. Bu vaziyet yaklaşan radyatör problemlerinin bir işareti olabilir. Arızalı bir termostat buna neden olabilir. Termostat açılmadığında motor aşırı ısınacak ve arızaya neden olacaktır.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Motor üzerinde termal dengenin sağlanması amacıyla, sıcak çalışan sistemlerin soğutulması için ilave soğutucular eklenmiştir. Bunlardan en önemlisi çalışan yağın soğutulmasını sağlayan Yağ soğutuculardır. Yapısı hassas olup, motorda aşırı ısınmada ve diğer arızalarda kolayca zarar görebilecek yapıdadır.
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri