Markalar Arasında Kalite Farkı Var Mı? Motor yağı üreten markalar arasında bir kalite farkı söz konusu değildir. Aracınız için tavsiye edilen yağ niteliklerini karşılayan yağlar hangi markadan olursa olsun yüksek performans ve verimlilik sağlar.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
İlgili 44 soru bulundu
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Markalar Arasında Kalite Farkı Var Mı? Motor yağı üreten markalar arasında bir kalite farkı söz konusu değildir. Aracınız için tavsiye edilen yağ niteliklerini karşılayan yağlar hangi markadan olursa olsun yüksek performans ve verimlilik sağlar.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracın kullanım kılavuzuna bakarak yağ değişimi için üretici tarafından tavsiye edilen kilometreye bakmak. Bazı araçlar için bu kilometre daha da uzun olabilir. Ancak ortalama bir araç için 12 bin kilometrede bir motor yağı değişimi iyi olacaktır.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
API C (Ticari), örneğin API CK-4 - dizel motor yağları. API'ye göre kalite etiketlemesi aşağıdaki gibi deşifre edilir. “S” veya “C” harflerini izleyen harf yağın kalitesini gösterir. Alfabede ne kadar uzak durursa, yağ özellikleri seviyesi için gereksinimler o kadar yüksek olur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Motor yağının bozulmasına neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları şehir içi kullanım, yüksek hızda sürüş, yanma kalıntıları, nem ve tozdur. Ayrıca, yağınızı düzenli olarak değiştirmek, aracınızın güçlü ve verimli çalışmasını sağlamak için yapabileceğiniz en iyi şey olabilir.
Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir.
5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir. Ancak yağ seçimi, aracınızın maruz kaldığı sürüş koşullarına da bağlıdır. 5w 30 yağ, daha sıcak bölgelerdeki sürücüler için idealdir.
İleri düzey, tam sentetik Castrol EDGE 5W-30 ürünleri, Castrol'ün en güçlü motor yağlarıdır ve arabaları için en iyi seçeneğin peşinde olanlar için harika bir üründür. Castrol MAGNATEC 5W-30 ürünleri aşınmaya karşı üstün koruma sağlayan tam sentetik diğer motor yağı serimizdir.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır.
Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri