Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teneffüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tenefüs, teneffus" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teneffüs"tür.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''teneffüs'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Bu teneffüs arkadaşlarım ile oyun oynayacağım.
Arapça kökenli bir sözcük olan teneffüs kelimesinin tek ''f'' ile mi yoksa iki ''f'' harfi ile mi yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kelimenin doğru yazımı ''Teneffüs'' şeklindedir.
Bu kelimenin teneffüs mü, tenefüs mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı teneffüs şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Teneffüs zili çaldığında sınav halen devam ediyordu.”
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı 'teneffüs' olarak öne çıkar. İki tane sessiz harfin yan yana gelmesi ile beraber kullanılması gerektiğini söylemek mümkün. Bu kapsamda yapılan hata ise 'tenefüs' şeklinde yazılması ile gerçekleşir.
İlgili 25 soru bulundu
11 Eylül'de başlayan 2023-2024 Eğitim yılı devam ediyor. MEB tarafından düzenlenen okullardaki teneffüs vakti ile ilgili yapılan açıklamayı haberimize ekledik. Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
Akşamüstü TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Akşamüstü kelimesi TDK yazım kurallarında belirtilene göre bitişik yazılmaktadır.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
OKULLARDA TENEFFÜS SÜRESİ KAÇ DAKİKA? MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlanacak. Diğer süreler ise aynı şekilde devam edecek.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Bu kelime genellikle Dialog şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Diyalog şeklinde olmalıdır.
at sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bir dolap olması bizi şaşırtmasın çünkü doğru yazımı “gardırop” olacaktır. Sık yapılan hatalardan bir diğeri ise “gardırop” yerine “gardrop” denilmesidir.
TDK'ya göre mutlaka "fermuar" şeklinde yazılması gerekiyor.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bilgi almak cevabı verir. Yanıbaşımda Nasıl Yazılır? Bu kelimenin günlük yaşamda anlamı üzerinden doğru yazılışı ayrı ele alınmasıdır. Yani bu kapsamda 'yanı başımda' şeklinde bitişik olarak yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri