Yağ çubuğunu, motorun yan tarafında, alt kısımlarda bulabilirsiniz. Çubuğu elinizle, saat yönünün aksine doğru çevirerek çıkarın ve bir bez veya kağıt peçete ile silin. Ardından çubuğu, dişlere yaslanacak şekilde yağ çubuğu deliğine geri koyun; bu aşamada çubuğu yerine vidalamak istemezsiniz.
İlk önce motor yağı nereden koyulur onu anlatayım size arkadaşlar motor yağı motorun üstünde bulunan üst kapak da bununla şu bölmeden gördüğünüz gibi buradan motor yağı ilavesi ya motor yağı koyma işlemini buradan yapıyoruz arkadaş araçların hepsinin üstüne bu tarz bir kapak vardır üstünde çaydanlığa benzer bir sembol ...
Eğer ikamet ettiğiniz yere yakın bir benzin istasyonu bulamazsanız, atık motor yağı geri dönüşüm merkezlerine gidebilirsiniz. Araç servisleri, bazı kamu kuruluşları, atık yağ geri dönüşüm tesisleri, bazı belediyeler, akaryakıt istasyonları, bazı fabrikalar atık motor yağlarının toplandığı yerler.
Yağ değişimi, araç altında bulunan yağ karteri tıpası üzerinden gerçekleştirilir. Aracı lifte kaldırarak, kriko ile yükselterek veya araç muayene çukurlarından yararlanarak yağ değişimi yapılabilir. Motor sıcaksa yağın belirli bir süre ılıması beklenir.
İlgili 23 soru bulundu
Motor yağı eksilirse, aracın motor sistemi içerisinde yeterli yağlama yapamaz ve metal sürtünmeleri fazlalaşır. Bu nedenle motor yağı seviyesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Triger zincir sistemi olan araçlarda motor yağı eksikliği, zincir sisteminin bozulmasına yol açar.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir. Sıcak olmasındaki maksat yağın ince olup rahat süzülmesidir.
Kontağı kapalı konuma getirerek yağ çubuğu yardımı ile yağ seviyesini ölçebilirsiniz. Olması gereken yağ seviyesini gösteren işaretin altında kalan yağ seviyesi aracınızda bu problemin olduğunu göstermektedir. Aracın yağ eksiltme nedenleri arasında pek çok sebep sayılabilmektedir.
Bunu anlamak için yağ çubuğu kullanabilirsiniz. Yağ çubuklarında işaretli nokta ideal yağ seviyesini gösterir. Aracınızın yağ seviyesi bu hizanın altına düştüğünde motorun yağ eksilttiği anlaşılır. Uzmanlara göre her 1000 KM için maksimum 1 litre yağ eksilmesi normal olarak karşılanır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Motorların hareketli bileşenlerini gördüğünüzde kaliteli bir motor yağının neden gerekli olduğunu anlayabilirsiniz. 15.000 rpm'ye kadar çalışan motorda, hareketli parçalara yağlama sağlayarak motordaki aşınmayı en aza indirmek için motor yağlarının kullanımı mecburidir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Araçlarda kullanım durumu farklı olabileceği gibi 10-15 bin km sonrasında yağ filtresiyle birlikte motor yağının değişimi önerilir. Böylelikle aracın sahip olacağı performans yükseltilebilir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Bir otomobil için, yaklaşık 3-7 litre arasında yeni motor yağına ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu miktar, yağın ayrı bir yağ deposunda depolandığı ve motor çalışırken motora geri pompalandığı kuru yağ karterine sahip araçlar için 10-12 litreye kadar yükselebilmektedir.
Aracınız çalışır vaziyette ise öncelikli olarak aracı durdurun. Motorun en az yarım saat kadar çalışmadan beklemesi ve aracın düz bir zemin üzerinde bulunması gerekir. Motor kaputunu açın ve kaputu düşmeyecek şekilde sabitleyin.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Kaputu açın ve yağ çubuğunu bulun. Yağ çubuğunu dışarı çekin ve ardından bir bez veya havluyla silin. Yağ çubuğunu tekrar yerine yerleştirin ve yağ seviyesini kontrol edin. Yağ çubuğu üzerinde optimum yağ seviyesi aralığını gösteren işaretler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri