Motor yağının son kullanma tarihi vardır. Bazı motor yağlarında son kullanma tarihi ambalajın üzerindeyken bazı motor yağlarında ambalajın üzerinde yalnızca dolum tarihi yazmaktadır. Yalnızca dolum tarihi belirtilen motor yağları için önerilen son kullanma tarihi 3 yıldır.
Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir. Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır.
Motor yağı, karmaşık yapısı ve etkinlik kaybı nedeniyle zamanla bozulabilir. Bu nedenle, motorunuzun sağlığı için yılda en az bir kez düzenli kontroller ve yağ değişimleri şarttır.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motor yağı değişmezse ne olur sorusuna madde madde bir özetle tekrar yanıt verelim: Motor temiz kalamaz. Motorun soğutulması zorlaşır. Motor içinde sürtünme artar ve parçalarda arıza meydana gelir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Tüm Sıvılar Değiştirilmeli. Aracınız 1 ay gibi kısa bir süre beklediyse; yağ değişim zamanına çok varsa çok da gerekli değildir. Ancak araç 3 ay veya daha fazla yattıysa tüm sıvıların değişimi önerilir.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır.
Tam sentetik yağın üretimden itibaren 5 yıl raf ömrü var. 5 yıl raf ömrü doğru ama yine de 2 yıldan fazla beklemiş olanı almayın.
Uzmanlar eski araçlar için motor yağı değişim süresinin her 5 bin kilometrede bir olmasını tavsiye ediyor. Yeni nesil araçlar için ise bu kilometre 10 ila 15 bin arasına çekiliyor.
Motor yağı bırakın motorda, metalle temas halinde 1.5 yıl beklemesini, kutusunun kapağındaki koruyucu jelatin açılıp o şekilde rafta beklese bile 1.5 yılda bozulur.
Özetle yağ bekleyerek bozulmaz.
MOTOR YAĞININ KULLANIM ÖMRÜ VAR MIDIR? Motor yağı, doğru bir şekilde saklandığında uzun süre bozulmayacak olsa da, iki yıldan uzun süredir depolanmış olan yağın kullanılması önerilmez. Renksiz hale gelen veya parçacık, tortu içeren çökeltiler atılmalıdır.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Açıldıktan bir süre sonra boya kokusuna benzer bir kokuya sahip olan yağların bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Zeytinyağının durdukça bulanıklaşan bir görünümü vardır. Fakat bu bulanık görünüm alındığından çok kısa bir süre sonra gerçekleştiyse hakiki bir zeytinyağı olmadığını ve bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Yağların kapalı bir alanda ve çok sıcak olmayan koşullarda saklanması tercih edilir. Ancak uygulamada kimi zaman bu mümkün olmayabilir. Bu şartlar altında yağlar dışarıda tutulmalı ve mutlaka palet üstüne yerleştirilmelidir. Mümkün ise fıçılar sundurma altında tutulmalıdır.
Motor yağı araca ilk eklendiğinde altın rengine sahiptir. Daha sonrasında yağın siyah renge döndüğünü ve içinde partiküller olduğunu görebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda yağınızı değiştirmenize gerek yoktur.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Motor ve motora bağlı parçaların dış yüzeyinde oluşturduğu kaygan tabakayla aşınmasını önleyen motor yağı, zamanla tükenebilir ya da biriken mikro parçacıklar nedeniyle işlevselliğini yitirebilir. Bu durum motor performansında düşüklüğe yol açarken herhangi bir mekanik arızaya da sebep olabilir.
10 bin bakımı olarak tabir edilen bu bakımda yağ, yakıt, polen, hava filtreleri kontrol edilir ve bakımları yapılır. Motor yağı da yine bu bakımlarda değiştirilir.
İki yağın da sıcak viskozitesi 5 olduğuna göre, sadece motor soğukken zafiyet olacaksa olur. Isınınca iki yağ da aynı akışkanlığa gelecektir. Tabii tamamen yanlış yorumlamış da olabilirim. Zor durumlarda aynı tipte farklı viskozitede yağ kullanılabilir (sentetik-yarı sentetik karıştırması çok önerilmez).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri