Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
Sürüş esnasında ilk kalkıştan itibaren debriyaj sistemi kullanılmaktadır. Aracı durmadan hareket ettirin. Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkarken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Yarım debriyaj, sürücüler arasında yaygın olarak bilinen terimlerden biridir. Aracın kalkış ya da yavaşlaması esnasında kullanılan bir teknik şeklinde de ifade edilebilir. Bahsi geçen teknikte, debriyaj pedalına kısmen basılırken gaz pedalı hafifçe kullanılmaya devam edilir.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Motor hareket ettikten sonra debriyaj tamamen serbest bırakılmalıdır. Normal olarak fren levyesi yavaşça sıkılıp hızlı bırakılırken debriyaj levyesi hızlı sıkılır ve yavaşça gevşetilir.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
maksat motorun kompresyonu ile daha iyi frenleme yapmanız için debriyajı sıkmayın diyorum. debriyajı sıkmak motor ile arka tekerin bağını keser ve debriyajı tekrar bıraktığınızda motor arka tekerden daha hızlı yada daha yavaş olacak ve her halükarda tekerin anlık olarak kaymasına sebep olabilir.
araba ve motor da dogru olan once frenle yavaslayıp sonra debrıyaja asılmak . once debrıyaja asılırsan motor yukten kurtulur ve hızlanır , kompresyona bınmez . Arka fren kullanıyorsan iyi olur debriyaja basmak.
· Hareket viteslerinde duruşlar: Hızın kontrol altına alınması için mutlaka ön fren yapılır sonra debriyaja basılır durma noktasında son fren tutulur.
araban güç bakımından çok zayıf bir araç heralde. Yoksa gazı sonuna kadar basıp düşük viteslerde normal bir arabayı yolda zor tutarsın. Yaptığın boşa benzin harcamaktan başka birşey değil. araç hızlanmak için gereksiz benzin harcıyor.
Vites düşürürken arka tekerin kilitlenmesini engellemek ve öne doğru yığılmamak için debriyaja basıldıktan sonra hafif aragaz yapılırken vites ufaltılır, aragaz devam ederken vites küçültülür ve debriyaj bırakılır.
Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Manuel vitesli araçlarda en soldaki pedal, debriyaj pedalıdır.
Devri yakaladığınız durumda debriyajı sıkarak gazı kesmeniz gerekmektedir. Hemen ardından vites atma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Vitesi attıktan sonra az oranda gaz vererek gazı tamamen kapatmanız gerekmektedir. Tekrar yavaşça elinizi debriyajdan çekerek vitesinizi geçirmiş olacaksınız.
Seyir hâlinde iken sürekli yarım debriyaj yapılması durumunda aşağıdakilerden hangisi olur? Vites kutusu aşınır.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Bununla birlikte solda yan ayak olması da, arka fren devrede iken motosikletin dikey olacak şekilde pozisyon almasına olanak tanır. Neden Motosiklete Soldan Binilir? Motosiklette bulunan arka fren birçok motorda sağ tarafta yer alır ve buradan kontrol edilir.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur. Bu anda debriyaja basarsanız (freni bırakmadan) araç hızlanmaz. Bu şekilde yavaşlama ve durma en doğru yöntemdir. frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri