Burun estetik ameliyatı sonrasında burun termal alçınız burun sırtında 10 gün süre ile kalmaktadır. Bu dönem içinde ilk 4-5 gün süresince göz ve burun civarına soğuk kompres uygulamak bu civarlarda oluşan ödem ve şişlikleri aza indirger.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Ameliyat sonrası 15 dakika aralıklarla burun çevresine ve göz etrafına uygulanacak buz uygulanmasının şişlikleri ve morlukları azaltıcı etkisi vardır. Buz uygulaması ilk 2 günden sonra etkisi azalacaktır ve uygulanması gerekmez.
Çok soğuk havalarda ameliyat sonrası burunda hafif bir ağrı hissedilirse de bu iyileşme sürecine herhangi bir zarar vermez. Kış aylarında ameliyat sonrası enfeksiyon kapmamak için çok kalabalık ortamlara girmemek ve üst solunum yolu enfeksiyonu alan kişilerden uzak durmak önemlidir.
Burun Estetiği operasyonunu atlatıp evine dönen birey eve döndükten sonraki ilk iki gün geçerli olmak üzere yüzdeki şişlik ve morlukları azaltmak adına burun ve çevresine buz uygulaması yapmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Burun estetik ameliyatı sonrasında burun termal alçınız burun sırtında 10 gün süre ile kalmaktadır. Bu dönem içinde ilk 4-5 gün süresince göz ve burun civarına soğuk kompres uygulamak bu civarlarda oluşan ödem ve şişlikleri aza indirger.
Estetik burun ameliyatlarında ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz, alın ve yanaklara her saatte bir 10 dk. soğuk (buz) uygulaması sizi rahatlatacak, şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır. (geceler dahil) Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Burun İçi Yaraların Geçme Süresi
Genellikle burun ameliyatı sonrasında oluşan burun içi yaraların iyileşme süreci 7 veya 14 gün arasında tamamlanır.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin. * Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir. Kendiliğinden normale dönecektir.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir.
Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın. 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
Ameliyattan sonraki ilk 3 gece başı dik bir pozisyonda tutarak uyumak iyileşme sürecinin en önemli unsurlarındandır. Hastaların gün içinde özellikle yatarak ve oturarak istirahat etmeleri; kendilerini yoracak egzersiz ve hareketlerden kaçınmaları önerilir.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yan Yatmak
Aynı zamanda erken dönemde yan yatılması halinde burunda daha fazla şişlik ve göz kapaklarının altında morluk oluşacaktır. Bu nedenle ilk bir hafta baş yüksekte olacak biçimde sırt üstü yatmak doğru bir yatıl pozisyonu olacaktır.
Burun dudak açısının 120 derecenin üzerinde olduğu zaman “Aşırı yukarıya kalkık” dediğimiz durum söz konusudur. Bu nadir bir durumdur, rinoplasti beklentisi ile gelen kişilerde genellikle bu durumun tersi ile karşılaşırız yani burun ucu düşüklüğü söz konusudur.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Ameliyat sonrası dokuların gerginliğinin, sertliğinin yeterli olmamasından kaynaklanan burun ucunun yer değiştirmesi söz konusudur. Burun ucu bu yüzden düşer. Bu, herkeste olan bir durum değildir. Aslında sanıldığından çok daha az görülür.
Cerrahi Tekniklerle Burun Ucu Düşmesi Önlenebilir
Burun ucu düşmesini önlemek için birçok ameliyat tekniği mevcuttur. Burun ucu düşmesi riski fazla olan hastalarda bir miktar daha kalkık ve burun ucu desteği daha fazla olan burunlar yaparak bu durumun çok büyük oranda önüne geçebilmekteyiz.
Ameliyattan sonra yaklaşık 4 hafta içinde burun daha sağlıklı ve görsel bir hale gelir. Bu dönemden sonra buruna darbe alınmaması halinde, cinsel ilişkide bulunmakta bir sakınca olmaz.
Burun estetiği ameliyat esnasında gözde kuruluk yaşanmasın diye krem sürülebilir.
Ameliyat sonrası beş gün süreyle hastalara antibiyotik verilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasın da çok fazla ağrı sızı olmasa da yine hastalara ağrı kesici haplar tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri