%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Gelir İdaresi Başkanlığı Depremde İkamet Eden Faklı Plakalı Araçların Ek MTV Ödeme İptali. Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Kimler ödemek zorunda? MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir. Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV'lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir.
Bu yasa da 15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlandı. Tebliğe göre, ek MTV'yi yatıracak olanlar 15 Temmuz 2023 tarihine kadar taşıtın sahibi olanlar ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilk defa taşıt alacak olanlar oldu.
Bu şekilde bir uygulama doğru değil. Bu uygulamada baz alınması gereken şey araç plakası değil, kişinin ikameti ve AFAD kaydının olup olmamasıdır.
Ancak deprem tarihinden (6 Şubat 2023) sonra ruhsatı temin edilen araç sahipleri, sahip oldukları binaların az hasarlı olması halinde istisna kapsamında sayılmayacak ve bu araçları için Ek MTV ödemesi gerekecektir.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden ve o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
Motosiklet ve otomobillerde araçların sadece yaşı değil aynı zamanda silindir hacmine göre hesaplanır. Otobüsler için motorlu taşıtlar vergisi aracın oturma kapasitesi ve yaşına bağlı olarak hesaplanır. Kamyonlar için aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı dikkate alınır.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar.
Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no'lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Form”u doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri