Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Spor yapmak sabah- akşam fark etmeksizin, mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinin salgılanmasını destekler. Böylece, gün içinde sorunlara daha çözümcü ve pozitif yaklaşılabilir. Sabah yapılan sporun, kalp sağlığını korumada etkili olduğu bilinmektedir. Sabah sporu, vücut direncini önemli derecede artırır.
İlgili 30 soru bulundu
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve sağlıklıysanız, sabah aç karnına spor yapabilirsiniz. Fakat vücut gün içinde daha fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir. Buna engel olduğunuzda, işte o zaman ciddi miktarlarda kilo verebiliyor olacaksınız.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Egzersiz öncesi öğünün protein içeriğinin 20-30 gram ve biyolojik değeri yüksek protein kaynakları olması, kas protein sentezini yeterli seviyelere çıkarttığı görülmüştür. Bu sebeple yumurta egzersiz öncesi (4 saat önce) tüketilebilecek en iyi protein kaynaklarından bir tanesidir.
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir.
Egzersizden önce vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almalısınız. Spordan 2-3 saat önce yemek yemelisiniz.Fakat aceleniz varsa spordan önceki 30-45 dakika bir şeyler atıştırabilirsiniz. Spordan önce yağ, protein ve lif açısından yüksek olan gıdaları tüketmemeyi tercih edin.
Aç durumda yapılan aerobik egzersiz, tok halde yapılan egzersize göre daha yüksek yağ oksidasyonuna neden olur. Yağ oksidasyonu, yağın vücut için yakıta dönüştürülmesidir. Aç karnına egzersiz yapmak, vücudunuza bu yağ depolarına girme şansı verir ve böylece kilo kaybına yol açar.
Sabah egzersizleri, erken saatlerde uyanmayı gerektirdiği için zor olsa da aslında yağ yakımı konusunda en etkili egzersizlerden. Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor.
Eğer yağ yakmak için spor yapılıyorsa, genellikle sabah saatlerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olarak bilinir. Kas kütlelerinin korunması amacı ile yapılan sporlar ise gün içinde saat fark etmeksizin yapılabilir.
İdeal olarak, spor öncesi öğünün yağ ve lif içeriği düşük olmalı ve orta düzeyde protein ve karbonhidrat kaynağı ve yeterli sıvı içermelidir. 2–3 saat içinde spor yapmaya başlayacaksanız; yağsız protein kaynağı, pirinç, bulgur, makarna gibi bir tahıl seçeneği ve az posalı meyve veya sebze tüketilebilir.
Spor öncesi beslenme için yulaf tüketebilirsin. Spor için gerekli olan enerjiyi yulafın içerisinde bulunan karbonhidrat ile karşılayabilirsin. Ayrıca yulafta yer alan B vitamini sayesinde karbonhidratın enerjiye dönüşmesini de kolaylaştırabilirsin. Antrenmandan 1 saat önce yulaf tüketebilirsin.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
SABAH EGZERSİZİNDEN ÖNCE MUTLAKA KAHVALTI YAPIN
Bu konuda yapılmış araştırmalar, egzersiz öncesi yapılan öğün sayesinde daha iyi ve daha uzun süre performans sergilendiğini gösteriyor. Sporcular üzerinde yapılmış birçok çalışma bunu destekliyor.
Spor için günün en sıcak saatleri tercih edilmemeli. Sabah aç karnına spora başlandığında vücudun kan şekeri seviyesi çok düşük olur. Vücut enerji kaynağı olarak şekeri kullanamıyor, yağı vücuttan çıkarıp kullanmak daha zor olduğu için en kolay olanı seçiyor yani kasları kullanıyor.
Bu nedenle enerjik olmak için yapılması gerekenler arasında su içmek, önemli bir yer tutar. Yeterince su içmemek, kendinizi genel olarak iyi hissetmemeye ve yorgunluğa sebep olabilir. Gün boyunca yeterince su içmek, yorgunluk hissinin hafifletilmesine ve enerji oluşumuna katkı sağlar (1).
Günde 10-15 bardak su içilmelidir. Sporcular genel olarak karbonhidrattan zengin besinlerle beslenmeli, günlük aldıkları protein ve vitamin-mineral alımları yeterli olmalı, yağdan gelen enerji spor yapmayan bireylere göre daha az olmalı, tükettikleri sıvı miktarı da daha fazla olmalıdır.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri