Karbüratörlü araçlarda aracı çalıştırırken fazla gaz verilirse bujiler benzinle ıslanır ve ateşleme yapamaz. Bir süre araç çalışmaz, buna motorun boğulması denir. Sizin bahsettiğiniz farklı bir durum. Araç deviri alamayabilir.Bu da gidişatına olumsuz etki yapar.Düzgün vites geçmek daha mantıklı.
Arabalar belli zamanlarda motor boğulması denen olayı yaşarlar. Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur.
Boğulmuş motoru temizlemek için, kontak anahtarını kapatın ve jikle kolunu tamamen off konumuna getirin. Gazı sonuna kadar açın ve motoru ayak marş pedalı ile birkaç kez çalıştırın. Kontak anahtarını ON konumuna alın ve gazı yavaşça açın; motoru ayak marş pedalını kullanarak çalıştırın.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Yanlış yağ, yanlış antifiriz, yanlış filtre, geç yağ değişimi yağ kanallarını tıkamış olabilr.
Yüksek devirde motor gürültüsü aşırı olmadığı sürece normaldir. Ancak bazı durumlarda araç düşük devirde bir tık sesi de duyabilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağının deformasyonu ile ilgilidir. Bu nedenle araç derhal en yakın teknik servise götürülmelidir.
Öncelikle karbüratöre benzin gönderen hortuma (benzin otomatiğinin bağlantısı olur genelde) şiringayla benzin verin, taşınca bi kez marşa basın ama çok kısa, karbüratör o benzini çekecek ve bida şiringayla doldurun, basın kesin çalışacaktır.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Karbüratörlü araçlarda boğulmuş motoru çalıştırmak için gaz pedalının sonuna kadar basılır(dip gaz) ve uzun süre marşa basılarak çalıştırılır.
Motosikleti ikinci veya üçüncü vitese alın. (Üçüncü vitese almak, kontrollü çalışma ve gaz tepkisi sağlar.) Motosikletiniz vitesteyken yokuş aşağı ittirmeye çalışın ve debriyajı çekin. Motosiklet belirli bir hıza geldikten sonra pedlere basın ve ayağa kalkıp, hızlı ve sertçe koltuğa geri oturun.
Haftada bir yada 10 günde bir motoru 7 8 dakika jikleli çalıştırmak yeterli olacaktır.
Marş bastığı halde arabanın çalışmamasının başlıca sebepleri; yakıt sistemi ve ateşleme sistemidir dizel ve benzinli araçlarda farklılık gösterebilir. Benzinli araçlarda buji, buji kablosu, bobin en önemli faktörlerdir. Dizel araçlarda ise yakıt yeterli basınca gelmiyorsa araç çalışmayabilir.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
Aşırı ısınan blok üzerinde çatlaklar meydana gelebilir. Isınan motor üzerine aniden gelen soğuk su veya soğuk havalar ani genleşmeye neden olarak bloğunuzu çatlatabilir. Bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta ise kış aylarında motorun soğumasını sağlayan soğutma suyunun donması genleşmesidir.
Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur. Bu durumda yapılması gereken motorun komple revizyonudur.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
İlk zamanlar motor standart zaman göre daha fazla ısınız. Bunun sebebi ise sıkı sıkıya birbirine yeni geçmiş parçalar. Bu süreçte parçalar aşındıkça motor sıcaklığı belli bir seviyeye kadar geriler. Eğer ki ilk süreçte motoru çok zorlarsanız, artan ısı sebebiyle motora daha fazla zarar verebilir.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri