Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz. Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Birçok durumda motorun doğrudan dışarıdan aldığı hava toz, kir ve diğer partiküllerle doludur. Bu toz, kir ve diğer partiküllerin motora gitmesi motordaki mekanik sürtünmeyi arttırır. Artan mekanik sürtünme ise hem motorun daha hızlı aşınmasına hem de motorun çalışırken ısınmasına yol açar.
Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır. Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir.
Motora temiz hava sağlayabilen ve bu havanın silindirde yanması için performans gösteren performans hava filtreleri aracın performansını pozitif yönde etkiler. Silindirlerin içerisinde bulunan pürüzsüz kenarlar, motorun performansını açık bir şekilde gösterebilmesine imkan verir.
İlgili 29 soru bulundu
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Ortalama olarak 10-15 bin kilometrede* bir hava filtresini değiştirmek gerekir. Ancak, aşağıdaki durumlarda hava filtresinin tıkanıp tıkanmadığını kontrol etmek gerekir: Yakıt tüketimi aniden arttıysa.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Hava filtresi, motora giren havanın temizlenmesi ile görevlidir.
Performans kaybına neden olmaması için yapılacak temizleme adımları ise; Hava filtresi kapağı üzerindeki cıvatalar sökülür, kapak çıkartılır. Daha sonra hava filtresi yerinden çıkartılır ve basınçlı hava uygulayarak filtre üzerindeki toz ve kir arındırılır. Temizleme işlemi bittikten sonra filtre yerine takılır.
Bir hava filtresinin içinde çok kir bağlanmışsa, hava debisi ve böylece motorun performansı düşer. Bu nedenden dolayı hava filtreleri düzenli olarak yenilenmelidir. Ancak pratikte bu değiştirme aralıkları, temizleme yaparak uzatılmaya çalışılır.
Araçlarda bulunan hava filtresi, motorun aldığı havanın partiküllerden arındırılmasına yardımcı olur. Havada bulunan toz gibi partiküller uzun vadede motora zarar verir. Mikro düzeyde sürtünmeye neden olan bu maddeler, motorun ve motor parçalarının aşınmasına neden olur.
Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Hava filtreleri sayesinde motorun emdiği hava kirlerden arındırılır ve bu şekilde motorun gücü ve tork değeri korunur, ayrıca yakıt tüketimi daha düşük olur. Bu filtre kullanılmazsa, polen ve toz ile kirlenmiş hava doğrudan motor yanma odasına sızabilir.
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz. Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
o şekilde tabiki araç çalışır fakat bu şekilde kullanılmamalıdır. ( hava ile birlikte toz pislik, uzun yolda sinek böcek burdan motora girebilir buda ilerde sıkıntılara sebep olur.
Haliyle açık hava filtreleri: Motora partiküllerin ulaşmasını engelleyemez. Daha çabuk tıkanır/ kirlenir ve daha çok bakım gerektirir. Yakıt tüketimini arttırır.
Hava filtresi hortumu yırtılırsa araçta çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. 1- Motorun çekmiyor oluşu, 2- Yakıt tüketiminin iki katına çıkması ve bu gibi pek çok farklı sorun hava filtresi ya da hortumunda oluşan yırtık, çatlak ya da hasar gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir.
Hava filtresi değiştirilmek istenmiyorsa temizlenebilir. Ancak bu genellikle önerilmemektedir. Çünkü filtre; toz, toprak ya da farklı maddelerin partikülleri ile dolduktan sonra yıpranır ve temizlense bile yeterince verimli çalışmaz. Ayrıca kağıt olarak tabir edilen filtrelerin temizlenmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri