Basınç düşürücü pilot, vana çıkış portundaki bağlantı sayesinde çıkış basıncını algılar. Akış koşullar altında, basınç azaltıcı pilot çıkış basıncındaki küçük değişikliklere tepki verip, kontrol odasındaki basıncı ayarlayarak vana pozisyonunu kontrol eder.
Basınç Düşürücü Vana, gazlar ve sıvılar için kullanılır ve doğrudan aktüatörden gövdeye bağlı bir impuls bağlantısı ile veya ayrıca vana çıkış hattı ile aktüatör arasındaki impuls ile basınç bilgisi alınarak aktüatör yardımı ile vana lineer olarak açılıp kapanarak basınç kontrolünü sağlar.
Fark basınç kontrol vanası, hidrolik devrenin iki noktası arasındaki basınç farkını her zaman ayarlanmış değerde tutar. Cihaz devrenin dönüş borusuna yerleştirilir ve kapiler boruyla gidiş borusu üzerindeki vanaya bağlanır. Daha sonra tüm debiyi düzenlemek için kullanılabilir.
Fark basınç kontrol vanası (-200 °C) – (+550 °C) sıcaklık aralıklarında tesisatı fark basıncından korumak için kullanılan özel bir valftir. Merkezi sistemlerde basıncı dengede tutarak arıza ve kazaları önler. Bu özelliğinden dolayı fark basıncı oluşan tesisatların en önemli emniyet elemanlarından birisidir.
İlgili 19 soru bulundu
Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir. Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır.
Basınçtan bağımsız kontrol vanaları, hidronik sistemlerin hassas kontrolüne olanak sağlar. Bu sayede oda konforu artar ve enerjiden ciddi anlamda tasarruf edilir. Ayrıca, tüm yük koşullarında otomatik, hidronik dengeleme sağlanır. Belimo, basınçtan bağımsız (PI) vanalardan oluşan geniş bir seri sunar.
Basınç sıralama valfleri bir hidrolik sistemde ana akış hattı üzerinde bulunurlar ve ayar edilen basınç değerine ulaştığında, bir sonraki hidrolik sistemi açar veya kapatırlar.
Fark basınç tahliye vanası, sistemdeki fark basıncı arttığında akışkanı tahliye ederek basıncın olması gereken değerde korur. Böylece sistem basınç değişimlerinden olumsuz etkilenmez. Ani basınç değişimleri prosesler için en önemli sorunlardan birisidir.
Ani basınç artışı olan sistemlerde basınca duyarlı bir şekilde yüksek basınç dalgasını tahliye ederek sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Herhangi bir sebepten dolayı basınç ayar basıncının üzerine çıktığı anda vana açılarak fazla basıncı tahliye eder.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
2 bar altında olan su basıncında evimizde bulunan çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi sulama görevini yapamaz ve çalışmaz. Burda belirtiğimiz üzere tesisatımıza çok basınç gelmesi gibi az basınç gelmesi de kullanımı zorlaştırır.
Pilot kontrollü solenoid vanalar, diyaframlı solenoid vanalar olarak da adlandırılabilir. Vana gövdesindeki orifis çapı büyük olan valflerdir. Bağlantı ölçüsü olarak 3/8", 1/2", 3/4", 1", 1 1/4", 1 1/2", 2", 3" ölçüde imal edilirler. Genelde min.12 mm'den başlayan orifis çapı 80 mm'ye kadar çıkabilir.
Basınç Kırıcı Vanalar, akış hızından veya giriş basıncı dalgalanmalarından bağımsız olarak daha yüksek bir giriş basıncını sabit, daha düşük bir çıkış basıncına düşürür. Esas olarak dağıtım ağlarındaki yüksek basınçları azaltmak için kullanılırlar.
Basınç düşürücü vana basıncı daireler için 3 ila 4 bar arasında bir değer olması yeterlidir. Bu vanalar kullanılırken, önüne bir pislik tutucu konması bu ürüne gelebilecek zararların önüne geçmek için yeterli olacaktır.
Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır. Basınç düşürme valfleri, cihazın aşırı yüklenmesini önlerken çıkış basıncını sürekli olarak ayarlanan değerde tutar.
Depo ve rezervuarların otomatik olarak su seviyesinin kontrol edilmesini sağlar. Ana vana kumandası bir şamandıra ile sağlanır. Su seviyesi düştüğünde şamandıra ana vana üzerindeki selenoid bobine sinyal göndererek vananın açılmasını sağlar ve depo doldurulmaya başlar.
Balans vanası ısı transferi istenen cihaz ve üniteler için tasarlanmış malzemelerdir. Isı transferi için debinin üstünde bir akışı engelleyerek sistemin çok daha güvenilir, dengeli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan vana özellikle sıcaklıkların konfor şartlarına ulaşmasına imkan tanır.
Kombi tahliye vanası, genellikle ıslak zemin olan banyo, balkon ya da mutfak gibi alanlarda yer alır. Havlupanın altında oval bir musluk şeklinde de karşınıza çıkabilen kombi tahliye vanası, markaya ve modele göre farklılık gösterebilir. Kombi suyu boşaltırken kombinin kesinlikle kapalı olması gerekir.
Valf kelimesinin sözlükteki karşılığı ise vanadır. Sıvı ya da gaz halindeki akışkanın kontrolünü sağlamak üzere açılan ya da kapatılan veya kontrollü bir akışa olanak sağlayan basit bir düzenek olarak nitelenebilecek valfler, oynadıkları rol bakımındansa oldukça önemli bir bileşendir.
Kontrol valfi, akış, basınç, sıcaklık ve sıvı seviyesi gibi durumları kontrol etmek için kullanılan valflerdir. Çoğu durumlardaki değişimleri takip etmek üzere sensör, valfin tam açık veya kısmi açık durum sinyalini kontrol cihazından alır ve cihaza girilen "setpoint"e (set değerine) göre valfi açar veya kapatır.
Akış Kontrol Valfleri, hidrolik silindirlerdeki ve hidrolik motor mili üzerindeki yağın hızını akış biçimi ayarlamak veya sistem ihtiyacına göre şekillendirmek için kullanılır. Hız Ayar Valfleri, Akış Bölücüler, Yük Tutma Valfleri gibi ürünler sistem ihtiyacına göre kullanılan başlıca örneklerdir.
Pnömatik pistonlu kontrol vanası, aktüatör olarak pnömatik piston kullanarak bir sıvının veya havanın akışını kontrol etmek için kullanılan bir vana türüdür. Pnömatik piston, bir silindir içinde doğrusal hareketle ileri geri hareket eden ve basınçlı hava ile çalışan silindirik bir mekanik bileşendir.
Basınç kontrol valfleri, mekanik, elektriksel ya da hidrolik hareket aracılığı ile sistem basıncını istenilen düzeye getirirler. Basınç kontrol valfleri sistemi hasara, güç kaybına ve aşırı ısınmaya karşı korur. Basınç kontrol valfleri kullanım amaçlarına göre çeşitleri mevcuttur. Üç çeşit basınç kontrol valfi vardır.
Ne İşe Yarar? Regülasyon, herhangi bir şeyi ayarlamak veya düzenlemek anlamına gelir. Tanklardaki basınç, sıcaklık, akış ve seviye gibi önemli unsurların hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlamak için SPC-2 Regülasyon Vanası kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri