Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
İlgili 40 soru bulundu
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
- Tarhananın bozulup bozulmadığını anlamak için tatmanıza gerek yoktur. Kokusu ve görüntüsü ele vermeye yetecektir. - Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Tarhana neden ekşir? Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Yaş tarhananın bekletilmesi 5 - 7 günü aşınca ekşilik kazanır.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Havalar sıcaksa kuru maya kullanmadan da tarhana mayalayabilir, ısı yoluyla ekşimesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde kuru maya eklemeniz ve mayalandırma işlemini hızlandırmanız önerilir. Bekletme aşamasında hamur fazlaca sulanırsa az miktarda un ekleyebilirsiniz.
Elekten geçen tarhana 3-4 gün de serilerek kurutulur. Tarhana olduktan sonra cam kavanozuna konur. Bu şekilde 2 yıl raf ömrü vardır.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Süzgeçten eleyip irilerini tekrar ufalayabilirsiniz. 1-2 günde evin içerinde bir yere sererek bekletebilirsiniz. En son hazır olan tarhananızı soğuk yerde saklayın. Yoksa emeğiniz boşa gider ve kurtlanır üzülürsünüz.
Diyelim ki bir şekilde tarhana veya kesme makarnanız böceklendi, fazla çoğalmadan fark ettiyseniz o zaman hala kurtarma şansınız var demektir. Hemen malzemenizi büyücek bir tepsiye yayıp üzerini örtmeden güneşe koyunuz. Ara sıra karıştırıp havalandırarak birkaç gün içinde böceklerden kurtulabilirsiniz.
Tarhana yapımı (Her mevsimde yapılabilir)
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Yazın yapıp kışın tüketilecek olan bu tarhana güneşte kuruyor olması Gaziantebin tarhanasının bir püf noktasıdır. 5 kilo yoğurttan kurumuş 1 dondurma kutusu kadar tarhana çıkıyor.
En az 10 gün en çok 20 gün içinde oluyor. 2 gün sonra yarım çorba kasığı tarhana yarım çorba kasığı yoğurt koyup karıştırıyoruz. Ve günler geçtikçe sanki kenarları köpük köpük baloncuklar oluyor ben mayamı 10 gün tuttum ve harika bir ekmek oldu.
Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri