Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Performans Çipleri:
Üniteyi özel bir performans çipiyle değiştirerek, motorunuzun daha fazla hava ve yakıt kullanmasına izin vererek beygir gücünü, hızı ve yakıt kilometresini büyük ölçüde artıracaksınız. Bu çipler, özel aracınız için performansı optimize etmek üzere özel olarak ayarlanabilir ve programlanabilir.
Sürekli kullandığınız yakıt dışında aracınızda farklı bir yakıt kullanmak, aracın performansını etkileyebilir. Eğer yakıt kalitesi düşükse bu durum, aracın yakıt sistemini etkileyeceği gibi motorun performansını da düşürür. Bu da motorun çekiş gücünün azalmasına sebep olur.
Halk arasında yanlış yaygınlaşmış bir durum olan motor yüzdesi kayıp gücün motor gücüne olan oranıdır. Bu oran tüm araçlarda üretim aşamasında ortalama %85 gibi bir değere tekabül eder. Yani hangi aracı ölçerseniz ölçün sonuç bir çok zaman %85 yakın çıkacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
%75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
Motor yüzdesi olarak bilinen ölçümlere de bu testler sırasında ulaşılabilir. Araçlarda ortalama motor yüzdeleri %85 oranında olmalıdır.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
-Pistonlar,sıkıştırma oranı,Strok ve tabiyki turbo diye mukemmel bir alet ile harika sonuçlar elde edilebilinir. Bu parçaların düzenli bir şekilde çalışması ile basınç elde edilir.Bu başınç sayesinde bir enerji ortaya çıkar ve kw cinsinden motorun ürettiği max değerler elde edilir.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Çalışma prensibi
Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında havanın sıkıştırmasıyla yapılır. Karışım karbondioksit (CO2) ve karbonmonoksit (CO)'e dönüşür. Bu reaksiyon hacim ve ısı yaratır. Bu da pistonların salınım hareketi krank mili yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmış olur.
Atmosferik motorlar, 1 bar değerindeki atmosfer basıncını emer ve silindirlerin içine yanmak üzere gönderirler. Böylece yüksek basınç ve sıcaklık ortamında motora giren yakıt, dışarıdan ateşlenme ile enerji üretir.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Araçlarda Çekiş Düşmesi
Kalitesiz yakıt kullanımı, yağ değişimi yapılmaması ve aracın düzenli bakımlarının yapılmaması gibi durumlar aracı çekişten düşürebilir. Gaz ayarı olması gereken durumda değilse, ateşleme sistemi düzgün bir şekilde ateşleme gerçekleştirmiyorsa bu sorunlar çekişi ciddi şekilde etkileyebilir.
Silindirle segmanlar arasında boşluk artıkça patlama esnasında basınç yitimi yaşanır. Bu da motorun çekişten düşmesine sebep olur. Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Motor hacmi de bu faktörlerden biridir. Bunun sebebi ise yakıt ve hava karışımının silindir hacmiyle ilgili olmasıdır. Örneğin bir aracın motor hacmi yüksekse daha fazla yakıt harcar.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Aracın gücünün hesaplaması ise şu şekildedir: Aracın kilowatt değeri, 1.341 ile çarpılır. Bu sayede HP değeri bulunur. PS ile ifade edilen motor gücü ise 0,986 çarpılır.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri