Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte sürücüler aracı çalıştırmadan hemen önce birtakım yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden en bilineni ve eskisi gece boyunca soğuyan motorun ısınması için kontağı çevirdikten sonra 4-5 dakika kadar aracı rölantide bekletmektir.
Motorun aşırı ısınmasının birçok nedeni olabilir ancak en yaygın nedenlerden biri soğutma sıvısının eksikliğidir. Soğutma sıvısı kaybı, ısıyı ayarlamak için devridaim edecek çok az sıvı kaldığı anlamına gelir, bu da motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.
Kış da dahil olmak üzere motoru ısıtmadan yola çıkmak motora zarar veren etkenler arasında yer alır. Özellikle eski tip araçlarda motorun ısınmasını beklemeden yola çıkmak daha çok zarar ile karşılaşılmasına neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Sıcak motorun üzerine soğuk su dökülmez çünkü; silindir bloğu ve kapağının çatlamasına sebep olur. Araçtaki termostat çıkarılacak olursa ; Motor soğuk çalışır, geç ısınır, aşınmalar artar. Hararet yapmış bir araçla yola devam edilecek olursa; motor fazla ısınır ve yanar, çekişten düşer.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Yaz döneminde motorun ısısının arttığını fark etmeniz halinde ilk yapacağınız şey aracı durdurmaktır. Sonrasında panik yapmadan soğukkanlı bir şekilde, klimayı kapatarak ısıtma sistemini devreye sokmalısınız. Problem devam ederse motoru kapatın, araçtan inip kaputu açın ve bekleyin. Motor kendi kendine soğuyacaktır.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Temel olarak motorun yüzgeç isimli parçalarında bulunur yağ radyatörü ile soğutma gerçekleştirilir. Söz konusu radyatör oluşan ısıyı motorun parçalarına dağıtır. Motorun diğer bileşenlerin yağlanması ile soğuma işlemi gerçekleşir. Bu işlem sırasında ısınan yağ ise yağ soğutucusu ile soğutulur.
Benzin. Benzin. Benzinli motorlar daha çabuk ve daha fazla ısınır. Dizel motor o kadar fazla ısınmaz, sıcak havayıda pek sevmezler zaten.
Motor nasıl olursa, hava ne kadar soğuk-sıcak olursa olsun, rölanti devri sabit ve motor da vuruntusuz çalışıyorsa derhal yola çıkılmalı, sakin kullanımla yolda ısıtılmalıdır.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Aracın ne kadar yağ eksiltmesi normaldir?.. Motor boyutuna bağlı olarak çoğu motor 5 ila 8 litre arası yağa ihtiyaç duyar. Motor ne kadar küçük olursa, motorun hacmini doldurmak için o kadar az yağ gerekir. 3 silindirli bir motora ortalama 3,5-4 litre yağ konur.
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Motosiklet, periyodik bakıma ihtiyaç duyan bir ulaşım aracıdır. Doğal olarak söz konusu aracın kullanım ömrü de bakım şartlarına riayet etmekle ilgilidir. Düzenli olarak bakımı yapılan motosikletlerin ömrü 160 bin km'den fazladır. Bakımsız motosikletlerde ise motorun kullanım ömrü 8 bin km'ye kadar düşebilir.
Bu motor gücüne sahip araçlar çoğunlukla atv ya da scooter tarzı küçük araçlarda karşımıza çıkmaktadır. Tamda bu noktada 80 cc kaç basar konusu önem kazanmaktadır. 80 cc motor kapasitesine sahip motosiklet araçları ortalama 70-80 kilometre hıza ulaşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri