Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
tekleme eğer makinayla alakalıysa karbüratör fşekleriinin yağ sızdırmamamsından dolayı ada benzine yeterli yağ konmamasından dolayı piston sıkışma yapıyor olabilir, bir ikinci sçenek fzla yağ konduysa buji yakamayığ motoru tekletiyor olabilir..
en basitten başlamak gerk. bujilerde sorun olması halinde sadece yüksek gazda değil yarım gazda da problem yaşatır bujiye giden elektrik miktarı da yüksek devirde yetersiz kalıyor olabilir bir başka etken de karbüratör burdan ne yazsak boş bence bir ustaya göstermen daha yararlı olacaktır.
Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
İlgili 28 soru bulundu
Buji, aracın önemli aksanlarından biridir. Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Araç motor bloğunun en önemli parçalarından olan silindir kapağının çatlamasının birden fazla nedeni olabilmektedir ve şu şekilde sıralanabilir: Aracınızın motoru sıcakken, sıcak motorun aniden soğuk sıvı ile temas etmesi. Aracınızın motor sıvısının (soğutma suyunun) donması (antifriz eksikliği)
P0300 arıza kodu, rastgele silindirlerde yanma sorunları olduğunu gösterirken, P0301, P0302, P0303 ve P0304 kodları sırasıyla 1, 2, 3 ve 4 numaralı silindirlerde yanma sorunları olduğunu belirtir. Bu kodlar, aracın performansında düşüşe, titreşimlere ve motorun düzensiz çalışmasına neden olabilir.
TORNACI. Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Eğer hava ayarınız çok fazla açılmışsa, gaz kesmelerde motor oluşan vakumla benzin yerine hava ayar memesinden hava emişi sağlar. Siz gazı aniden verdiğinizde oluşan düşük basınç nedeniyle bir anlık motor yakıtsız kalır ve teklem yaşar.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
Depo kapaklarında deponun hava alması için bir delik vardır. Bu delik sayesinde iç dış basınç dengelenir yakıt pompası depodan benzin çekebilir. Büyük olasılıkla senin o delik tıkanmış. Tıkandığı için yakıt pompası yakıtı bir süre çekiyor içerideki basınç düşünce hava alamadığı için motora benzin gitmiyor.
Motosikletin Karbüratörüne Pislik Gelirse Ne Olur? Motosiklette pislikler yakılmayan benzin pistonun üzerinde birikmektedir. Bu pislikler; motor sıkıştırma ve ateşleme düzenini bozduğu için silkelenme olur. Motorun çekişi düşer ve rölantisi de düşerek stop eder.
Boğulmuş motoru temizlemek için, kontak anahtarını kapatın ve jikle kolunu tamamen off konumuna getirin. Gazı sonuna kadar açın ve motoru ayak marş pedalı ile birkaç kez çalıştırın. Kontak anahtarını ON konumuna alın ve gazı yavaşça açın; motoru ayak marş pedalını kullanarak çalıştırın.
MOTOSİKLET SEYİR HALİNDE İKEN BAĞIRIYOR!!!
O zaman ben gene debriyaj balatası derim. Bağırıp gitmiyorsa debriyaj kaçırıyor. Bağırıp aynı anda hızlanıyorsa gaz teli ile ilgili bir problem olabilir. Motosikletiniz vites küçültüyor.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Motosikletlerde motor arıza lambası, motosikletin motorunun veya ilgili bileşenlerin düzensiz çalıştığını veya bir sorun olduğunu belirtmek için yanabilir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Silindir kapak contasının arızalı olması, kapağın eğik olması veya hatalı sıkılması nedeniyle, sızdırmazlık tam olarak gerçekleştirilemez. Soğutma suyu silindirlere sızar, yanma odası ve bujileri ıslatır. Bu nedenle motorun çalışması düzensizleşir. Ayrıca su, segman ve silindirler arasından geçerek kartere iner.
*Gaz beyni diyaframı kaliteli değilse veya yırtıksa, beyin işlevini göremez ve araç çekişten düşer. Gaz beyninin hava ve gaz ayarı iyi değilse araç çekişten düşer.
Hiçbir şekilde etkilemez. Araç benzin yakıtını oksijen sensöründen aldığı verilere göre ayarlar.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri