Motto Antik Roma'da yalan, boş söz ve palavra anlamına gelirken, günümüzde farklı anlamlarda kullanıma geçmiştir. Latincede 'muttum' olarak yazılan kelime Avrupa dillerinde 'mutto' ve 'motto' şeklinde yerini almıştır.
Motto kelimesi "parola, özlü söz, vecize, slogan, arma simgesi" anlamlarına gelir. Bir kurumu, kuruluşu ya da kimliği tanımlayan bir deyiştir.
Motto kısaca kelime anlamı nedir sorusunu aşağıda sizler için açıkladık. Motto kelimesi kökeni Yunancadır. Fakat dilimize Fransızcadan girmiştir. Metafor kelimesi mecaz anlamına gelen motto kelimesi Yunanca metaphora kelimesinden gelmektedir.
Özetle, okuyanların hayatına dokunmak ve düşündürmek amacıyla günlük olarak paylaşılan bu tip fikirlere günün mottosu adı verilir.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bir kelime olan motto kelimesi İtalyancadan dilimize geçmiştir. TDK'ya göre anlamı 'özdeyiş, slogan'dır. Genel olarak belli bir düşünce biçimine sahip olmamız da bir mottomuz olduğu anlamına gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre; Motto kelimesi özdeyiş, slogan anlamına gelmektedir.
TDK'ya göre motto kelimesinin dört farklı anlamı vardır: İlk Anlamı: Kişinin hayat felsefesini belirleyen söz ya da özdeyiş. Örneğin: ''başarıya giden yolda çekilen cefa kutsaldır'' sözü birçok kişinin mottosu olabilir.
Slogan, bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir şekilde ifade eden kısa ve çarpıcı söze verilen isimdir. Çapıcı söz ya da motto olarak da tanımlanır. Kurumun amaç ve araçlarını özlü bir şekilde tanımlayan deyiş ya da söz şeklinde de tanımlanabilir. Motto kelimesi İtalyancadan dilimize geçmiştir.
bir kitabın başına, yazarın uygun bulup seçtiği, yapıtın niteliğine uygun söz. bir düşünceyi veya bir önermeyi belirten açıklayıcı özlü söz.
Misyon kelimesi, kelime anlamı olarak görev demektir. Daha çok bir şirketin, kurumun ya da kuruluşun neden var olduğunu, varoluş nedenini, hangi görevleri gerçekleştirmek üzere kurum personelinin bir araya geldiğini ifade etmek için kullanılır.
Motto, Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "Düstur, özdeyiş, slogan" olarak anlam bulmuştur. Motto kelimesi İngilizce dilinden dilimize geçen sözcüklerden biri olup Türkçe cümleler içinde de İngilizce anlamı ile kullanılıyor.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
Latince manifestum “'el basılmış şey'” sözcüğünden evrilmiştir. Daha çok bildiri anlamında veya Toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açıklanmasında kullanılmaktadır.
Marka kimliğinde yer alan bu elemanlardan slogan ise markanın ayrılmaz bir parçasıdır. Markayı diğer markalardan farklılaştırarak konumunu güçlendirir ve markanın tanınmasını ve hatırlanmasını sağlar. Slogan, bir markanın hedef kitlesiyle iletişim kurarken kullandığı en önemli araçlardan birisidir.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Şti. 2014 yılında ticari hayatına başlamış olup, 2020 yılında Zoomlion Cifa Türkiye Genel Müdürü Alp Burak ERĞÜN'ün MOTTO firmasının 100% hissesini satın alması ve şirketin Genel Müdürü olarak devam etmesi ile MOTTO firması CIFA İtalya beton ekipmanları ve ZOOMLION marka beton pompaları, personel yükseltici platformlar ...
Aylık gençlik dergisi “Genç Motto” teknolojiden girişimciliğe, kültür-sanattan mizaha, spordan sağlığa birçok konuda liseli ve üniversiteli gençlerin arkadaşı olmak için yayın hayatına başladı. Genç Motto Dergisi'nin ilk sayısı ekim ayı itibarıyla raflarda yerini alıyor.
Slogan (Motto), bir şirketin, ürünün veya markanın özünü yakalayan kısa ve öz bir ifadedir. Şirketin kimliğinin çok önemli bir parçasıdır ve ilkeleri ve misyonu için kısa bir yol görevi görür. İyi bir slogan akılda kalıcıdır, akılda kalıcıdır ve markanın ana avantajlarını ve değerlerini etkili bir şekilde iletir.
Slogan veya motto, bir kimlik, grup, örgüt veya kurumun amaç ve araçlarını genel olarak tanımlayan bir deyiş veya sözcük listesine verilen isim.
Farklı olarak slogan 'slogon, slagon, sılogan' gibi birçok yanlış şekilde kullanılmaktadır. Ancak TDK' ya göre slogan 'S-L-O-G-A-N' şeklinde yazılmalıdır.
"Rutin" ve "ritüel" kelimeleri bazen birbirinin yerine kullanılır. Yine de bazı önemli farklılıklar var. Rutinler “sıradanlık, çeşitlilik göstermeyen, alışılagelmiş düzen içinde yapılan davranışlar” olarak tanımlanmaktadır.
Dilimize İngilizce'den geçen bu sözcük "ruh hali, mizaç, hal, anlık ruh durumu" anlamlarına gelir. İngilizce'de mood olarak yer alan ve Türkçe'ye de bu şekilde geçen bu sözcük, dilimizde tek o ile "mod" şeklinde telaffuz edilir. Kişinin anlık ruh değişimi için bu kelime kullanılır.
Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri