Dış yüzeyi kabuksuz ve korumasız olan mozzarella peyniri, bu nedenle dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gereken bir peynir türüdür. İtalya'da genellikle taze ve ılık olarak tüketilen mozzarella, +4 derecedeki buzdolabında 15 gün, -18 derece dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir.
Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Bu tarz peynirler, dışarıdan bakıldığında yumurtaya benzer ve genel olarak 10-15 gram ağırlığındadır. Yumuşak-elastik yapıda eriyebilen bir peynir olan mozzarellanın dokusunda delikler yoktur, kokusuz taze bir peynirdir.
Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı. Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
İlgili 43 soru bulundu
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır.
Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur. Bu peynir, domatesli mozzarella peynirli pizza ve kızarmış mozzarella topları gibi tariflerde kullanılır.
Kahvaltıda dilimlenerek servis edilir. Omlet ve çırpılmış yumurtalara ekleyebilirsiniz. Eriyen bir peynir olduğu için, tost ekmekleri üzerine eklenerek fırında pişirilebilir.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Her peynirde olduğu gibi bu doğal peynir de oda sıcaklığında tutulmalı. En iyi saklama ve muhafaza etme yeri olarak buzdolabı gösterilmekte. Bununla birlikte peynirler uzun süreli olarak buzdolabında tutulduğu sürece tüketime her daim açıktır.
Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor.
Labne gibi yumuşak peynirlerin dondurucuya atılmaması tavsiye ediliyor. Bu peynirler sulandığı için tadı eskisi kadar lezzetli olmayabilir. Peyniri ufak porsiyonlar şeklinde dondurmak işinizi kolaylaştırabilir.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Mozzarella peynirinin kelime kökeni İtalyanca "dilimleyerek kesmek" anlamına gelen "mozzare" kelimesinden gelmektedir. Kaşarda olduğu gibi hem taze hem de eritilerek kullanılabilmektedir. Mozzarella peynirinin 1 kilogramı için ortalama olarak 5 litre süt kullanılırken kaşar peyniri için süt oranı daha fazladır.
Mozzarella Peyniri Ev Yapımı Tost Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını ekmeğin içerisine güzelce sürünüz. Mozzarella peyniri, salam ve jalapeno turşusunu içerisine koyup önceden ısıtmış olduğunuz tost makinasının içerisine yerleştiriniz. Afiyet Olsun.
İtalya'da genellikle taze ve ılık olarak tüketilen mozzarella, +4 derecedeki buzdolabında 15 gün, -18 derece dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir. Bu süre az yağlı mozzarella peynirinde daha 6 aydır.
Mozzarella peynirine benzeyen peynirler: Kaşar peyniri: Eriyen yapısı ve yoğun süt tadıyla benzemektedir. Kaşar peyniri 1 kg için 11 litre süte, mozzarella peyniri 1 kg için ortalama 5 litre süte ihtiyaç duyar. Tost peyniri: Aşırı akışkan, elastik yapısı ve tost içerisinde uzayıp giden kıvamıyla benzemektedir.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir.
Çünkü buzdolabınızda bir iki hafta hatta daha fazla bile durabilir. Ancak evde hazırladığınız ev yapımı salata soslarınızın içerisinde yoğurt, ayran ve ekşi krema gibi malzemelerin varsa derin dondurucu da bu tatlar birbirinden ayrışmaya eğilimli olur unutmayın.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Süt, yoğurt, yumurta, yeşillikler (maydanoz, kıvırcık vs.), süzme peynir, krem peynir, mısır nişastası, puding, milkshake, kızartılmış yiyecekler, bol sulu sebze ve meyveler (marul, salatalık, kereviz, turp, domates, kavun, narenciye, elma, armut) patates, konserve yiyecekler, vakumlu besinler, asitli içecekler, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri