Eğer dil peyniri de bulamazsanız mozzarella peynirini künefe yapımında kullanabilirsiniz. Her iki peynir de künefe arasında uzayan ve akışkan bir peynir olacaktır.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Öncelikle künefe peyniri yapılırken taze süt kullanmak gerekiyor. Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor.
Mozzarella peyniri tuzlu mu? Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir.
KÜNEFEDE HANGİ PEYNİR KULLANILIR? Künefe yapımında Hatay'ın özel peyniri kullanılır. Elinizde yoksa tuzsuz peynir de tercih edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
Mozzarella peyniri yumuşak elastik bir peynirdir. Kolay eriyebilen ve eridikten sonra geç donan bir peynir çeşididir. Bu anlamda kaşar peynirine hem benzer hem de ayrışan bir yapıya sahiptir.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
Pizzada kullanılan kaşar peyniri eridikten sonra daha hızlı şekilde donar ve katılaşır. Bunun aksine mozzarella peyniri akışkan kıvamını daha uzun süre korumaktadır. Sonu itibariyle hem tadı hem de kıvamı göz önüne alındığında pizzalarda kaşar yerine mozzarella peyniri kullanılmalıdır.
Mozzarella peynirinin kelime kökeni İtalyanca "dilimleyerek kesmek" anlamına gelen "mozzare" kelimesinden gelmektedir. Kaşarda olduğu gibi hem taze hem de eritilerek kullanılabilmektedir. Mozzarella peynirinin 1 kilogramı için ortalama olarak 5 litre süt kullanılırken kaşar peyniri için süt oranı daha fazladır.
Yarım saat sonra tülbentten çıkarılan peynirler bir bıçak yardımıyla 5 parçaya bölünerek yazın oda sıcaklığında 5 saat, kışın 10 saat ya da +3 derece buzdolabında 24 saat boyunca fermantasyona bırakılması gerekir. Fermantasyon sonu sıcak suyla yapılan sünme denemesiyle de tespit edilmektedir.
fonksiyonel özelliği künefe üretimi esnasında peynirin künefenin içinde sünmesi ve lifli bir yapı sergilemesidir. işleminden sonra Tuzlu Antakya Peyniri sertleşir. sonucu oluşan esterlerden dolayı da “hafif meyvemsi” bir aromaya sahiptir.
Kaşar Peynirli Künefe Tarifi Yapılışı
Tereyağlı karışımın yarısı da bir tarafı kızardıktan sonra tekrar tavaya sürülür ve diğer tarafı kızartmak için kullanılır. Kadayıfın üzerine kaşar koyulur ve ardından kalan kadayıf da her yerine eşit olarak yerleştirilir ve bir kapak yardımı ile iyice bastırılır.
Lif lif dağılabilen Bahçıvan Dil Peyniri ile lezzetli tost ve sandviçler hazırlayabilirsiniz. Dil peynirinin aynı zamanda künefe peyniri olarak da anıldığını biliyor muydunuz? Bunun sebebi künefenin yapımında dil peyniri kullanılmasıdır. Hijyenik koşullarda ve el değmeden üretilen peynirler; besleyici ve lezzetlidir.
Lor ve Tuzsuz Dil Peynirin yanı sıra Tel (Çeçil peyniri) Peynir, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edremit Sepet Peyniri, İsli Çerkez Peyniri, Tuzsuz Manyos Loru da tuzsuz peynirler arasında yer almakta ve tuzsuz peyniri severek tüketenler tarafından tercih edilmektedirler.
Cazip Balıkesir Kaşar Lor Peyniri Tuzsuz 1 kg Özellikleri
Tuzsuz lor peyniri sahip olduğu hafif tadı sayesinde reçellerin yanına ve tatlı tariflerine uyum sağlar.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
1Mozzarella Peyniri
Nem içeriği yüksek olan mozzarella, yumuşak beyaz bir peynirdir.
Mozzarella peyniri, ayrıca D, E ve A gibi önemli yağda eriyen vitaminleri de içerir. Bu vitaminler kalsiyum emilimi, kemik sağlığı ve hücre zarı koruması için gereklidir. Mozzarella peyniri, insan vücudunun gıdalardan kalsiyumu emmesine yardımcı olan fosfora sahiptir.
Mozzarella peynirine benzeyen peynirler: Kaşar peyniri: Eriyen yapısı ve yoğun süt tadıyla benzemektedir. Kaşar peyniri 1 kg için 11 litre süte, mozzarella peyniri 1 kg için ortalama 5 litre süte ihtiyaç duyar. Tost peyniri: Aşırı akışkan, elastik yapısı ve tost içerisinde uzayıp giden kıvamıyla benzemektedir.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
- Kaşar peyniri protein, kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir. Ayrıca kaşar peyniri su açısından daha azdır ve daha besleyicidir. - Zevklere göre değişiklik gösterse de kaşar peyniri aroması açısından daha güzeldir. - Firmalara göre tost peyniri üretimi daha kolay ve daha az maliyetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri