Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir.
Eğer sıcaksa 5-10 dakika kadar soğumasını beklemek eğer soğuksa da çalıştırıp biraz ısınmasını sağlamak, daha sağlıklı yağ değişimi için gereklidir.
Motor yağı seviyenizi kontrol etmek için önce arabanızı düz bir yere park edin, ardından yağı motordan kartere geri akmaya bırakmak için en az 10 dakika bekleyin.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır. Eğer kapak alttan gelen havayla düşer ya da fırlarsa motor üflemesi vardır. Diğer bir kontrol yöntemi ise yağ çubuğuyla yapılır. Yağ çubuğu çekilir, conta kısmına sıkıştırılmadan bırakılır.
İlgili 32 soru bulundu
3.2. Yağ Çubuğuna Ulaşın ve Seviyesini Kontrol Edin
Kaporta kapağının altında yer alan yağ çubuğunu üst tarafı gözüken yerden alarak yağ kontrolüne başlayabilirsiniz. Ardından bir peçete yardımıyla çubuğun ucunu düzgün bir şekilde silmeniz ve çubuğu yerine hızlıca sokup çıkartarak incelemeniz gerekiyor.
Motor yağı çubuğunu, yerleştirildiği silindirden tamamen çıkana kadar kendinize doğru çekin. Ardından, bir bezle temizleyin. Ardından, çubuğu tekrar silindire yerleştirin ve tekrar dışarı çekin. Bu anda motor yağı seviyesi hem minimum hem de maksimum seviyelerin işaretlendiği yağ çubuğunun alt kısmında gösterilecektir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor Yağı Eksik Konursa Ne Olur? Motor hazne içerisinde yeterli yağlama yapmadığı için metal sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar meydana gelir. Motor, kendi içerisinde ısınarak hararet yapabilir veya stop edip kendini korumaya alabilir. Eksik yağ olması durumunda motor yatak sararak yüksek maliyetler oluşturabilir.
Motor yağı değişimi yaparken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi etkenleri de göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
İyice sildiğiniz yağ çubuğunu yerine takın ve iyice oturmasını sağladıktan sonra tekrar çıkarın. Yağın bıraktığı iz, yağ çubuğunun en ucunda bulunan minimum-maksimum seviyelerinin arasında ise motordaki yağ seviyesi normaldir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir. Aracınızın motor yağı seviyesini ölçerken aracınız düz bir zeminde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Motor Yağı Ne Zaman Kontrol Edilir? Motor yağını kontrol etmek için kısa bir sürüşe çıkın ve aracınızı durdurup, kısa süre stop halinde bekledikten sonra işlemi gerçekleştirin.
Aracınızın motor yağını seviyesinin eksik olması, şunlar gibi yüksek meblağlı problemlere neden olabilmektedir: Yeterli yağlama yapamaz ve metal sürtünmeleri fazlalaşır. Triger zincir sistemi olan araçlarda motor yağı eksikliği, zincir sisteminin bozulmasına yol açabilir.
yağ bakım zamanı geldiğine göre belki de araç 0.5- 1 lt falan eksilttiyse koyulan yağla max çizgisine anca gelmiş olabilir. Max çizgisinin üzerindeyse yağ basıncı keçeleri zorlar zamanla yağ kaçakları başlar. motorun içindeki basınç arttığı için keçelere ve contalara ciddi zarar gelebilir..
durduk yerde sorun olmaz ama 2 yıl uzun süre, gidin değiştirin. İki yağın da sıcak viskozitesi 5 olduğuna göre, sadece motor soğukken zafiyet olacaksa olur. Isınınca iki yağ da aynı akışkanlığa gelecektir.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
soğukken tam gösteriyor. Motor sıcakken yağ hareketli parçalar üzerinde bir tabaka halinde tutunduğundan karterde sanki seviyesi eksikmiş gibi çıkabilir. Bir süre dinlenen motorda yağ tabana süzülür ve seviye yükselebilir.
Minimum ve maksimum olarak çizgileri bildiğinizi varsayarsak, motor yağının seviyesinin üst çizgide olması gerekiyor. En üst çizgide olmasa da o çizgiye yakınlığı motor yağınızın varlığının seviyesini belirler. Yağ çubuğu seviyenizin minimum olması halinde araca yağ eklemeniz gerekir.
Araç yağı kontrolü son derece kolay bir işlemdir. Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri