Rende mozzarella peyniri genellikle pizza, tost, lazanya ve sıcak sandviçlerde kullanılabiliyor. Bloklardan dilimlenerek, rendelenerek veya dilimler halinde kullanılmaktadır ve pizzaya lezzet katan ilk unsurdur.
Mozzarella peynir çeşitleri, yapıldığı sütün çeşidine göre belirlenir. Mozzarella, bufalo, manda ve pastörize edilmiş inek sütünden yapılabilir.
Mozzarella peynirini eritmenin en kolay yolu, mozzarella peynirini kullanarak eritmektir. mikrodalga. Ayrıca set üstü ocaktaki bir çift kazanda veya Broiler Ayarlarını kullanarak fırında eritebilirsiniz. Çabuk eriyen ve yağ oranı yüksek bir mozzarella çeşidi tercih etmek esastır.
Düşük nemli mozzarella peyniri ise pizzaların üzerinde de gördüğümüz gibi daha esnek, uzayabilir özellikte ve daha sert olması dolayısıyla endüstriyel olarak kullanımı uygun su aktivitesinin düşük olması sebebiyle de raf ömrü geleneksel olarak üretilen yüksek nemli mozzarella peynirinden daha uzundur.
Mozzarella Peyniri Ev Yapımı Tost Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını ekmeğin içerisine güzelce sürünüz. Mozzarella peyniri, salam ve jalapeno turşusunu içerisine koyup önceden ısıtmış olduğunuz tost makinasının içerisine yerleştiriniz. Afiyet Olsun.
İlgili 39 soru bulundu
İsviçre asıllı emmental de favoriler arasında. Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır.
Kaşar peyniri sütün mayalanması ve ardından haşlanarak kalıp haline getirildikten sonra elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur.
1Mozzarella Peyniri
Nem içeriği yüksek olan mozzarella, yumuşak beyaz bir peynirdir.
Mozzarella peyniri yapımı için gerekli malzemeler 5 kg çiğ inek sütü, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı peynir mayasıdır.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Mozzarella peynirinin kelime kökeni İtalyanca "dilimleyerek kesmek" anlamına gelen "mozzare" kelimesinden gelmektedir. Kaşarda olduğu gibi hem taze hem de eritilerek kullanılabilmektedir. Mozzarella peynirinin 1 kilogramı için ortalama olarak 5 litre süt kullanılırken kaşar peyniri için süt oranı daha fazladır.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Domates sosunu bir kepçe yardımıyla pizzanın orta kısmından başlayarak kenarlara doğru yayın. Kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında pay bırakın. Rendelenmiş mozzarella peynirini veya dil peynirini pizzaların üzerine eşit olarak dağıtın.
Peynir hakkında
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Eğer dil peyniri de bulamazsanız mozzarella peynirini künefe yapımında kullanabilirsiniz. Her iki peynir de künefe arasında uzayan ve akışkan bir peynir olacaktır.
Kahvaltıda dilimlenerek servis edilir. Omlet ve çırpılmış yumurtalara ekleyebilirsiniz. Eriyen bir peynir olduğu için, tost ekmekleri üzerine eklenerek fırında pişirilebilir.
Dış yüzeyi kabuksuz ve korumasız olan mozzarella peyniri, bu nedenle dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gereken bir peynir türüdür. İtalya'da genellikle taze ve ılık olarak tüketilen mozzarella, +4 derecedeki buzdolabında 15 gün, -18 derece dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir.
Mozzarella tarzında bir peyniri yaparken -özellikle mayalandırma aşamasında- sütün ısısı çok önemlidir. Süt mayalandırılmadan önce ulaşması gereken sıcaklık ortalama 35 derecedir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur. Hangi cins olursa olsun peynirlerin yağı alınmamış, saf ve taze sütle yapılmış olması lâzımdır.
Erime süreçlerinden bahsetmemiz gerekirse; Mozarella, Buratta gibi taze peynirler 35 derecede erimeye başlarken, daha olgunlaştırılmış Emmantel ve Cheddar peynirler 65 derecede, kuru peynirler olarak adlandırılan Parmesan gibi peynirlerse 82 derece erimeye başlıyor.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir. Gurme peynir lezzetleri arasında yer alan sayısız peynir çeşitlerinin başında da eski kaşar gelmektedir. Özellikle içerisinde mevcut olan protein ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimine destek sağlar.
sadece süt ile yapıldığı ile ilgili maliyet hesaplamaları yapılmış ama bu kaşar sadece sütle yapılan bir gıda maddesi değil, pahalı olma durumu olsa olsa belki yapılışı, bekletilmesi ve doğru tadı bulabilmek harcanan emek ve bu tat için istenen yüksek bedel olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri