Özellikle mozarella peyniri her türlü vegan tarifte kullanabileceğiniz bir peynir türüdür.
Peynir, hayvansal kaynaklı bir besindir. Bu yüzden vegan menülerinde yer verilmez. Ancak bitkilerden elde edilen peynirler, veganlar için protein kaynağıdır.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Sürülebilir ve erir kıvamdadır.
İlgili 25 soru bulundu
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Orijinal mozzarella peyniri manda sütü ile yapılır; ancak hem pahalı hem de kolay bulunamadığı için çoğu insan gibi ben de inek sütü kullanıyorum. Sonuç; dolgun, sakız gibi uzayan ve kremamsı bir lezzete sahip mozzarella!
Mozzarella peyniri 100 gramında 280 kcal içerir. Toplam yağ oranı 17 g, kolesterol 54 mg, sodyum 16 mg, potasyum 95 mg, karbonhidrat 3.1 g ve protein oranı 28 gramdır. Ayrıca A, D, C, B12, B6 vitaminleri ile demir, kalsiyum ve magnezyum içerir.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Nefis tadıyla kahvaltılarınızdan gün içindeki ara öğünlerinize kadar tat katabileceğiniz, hayvansal ürün içermeden vegan beslenmeye uygun olarak üretilen Parmesan Tadında sürülebilir peynir, bezelye ve patates proteinlerinin yanında Hindistan cevizi yağı da içermektedir.
Mozzarella di Bufala: Manda sütünden yapılmaktadır. Bu tür mozzarellalar, Avrupa'da "mozzarella di bufala campana" adıyla satılmaktadır. Mozzarella Fior di Latte: Pastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılmaktadır. Az yağlı Mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirlerden elde edilmektedir.
Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Yumurta üretmek için bedenlerindeki kalsiyumu kullanan tavuklar, kemik erimesi sonucu eceliyle ölüyorlar. O yüzden gelin siz yumurtadan vazgeçin, aquafaba ile tanışın. Latince aqua (su) ile faba (bakliyat) kelimelerinin bileşiminden oluşan bu terim, veganlar için hayat kurtarıcı, elzem bir ürünü ifade ediyor.
Mozzarella peyniri en ünlü talyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli modifikasyonlar ile inek sütünden de üretilmektedir.
Mayalama sıcaklığına getirilen kültür ilave edilmiş süt peynir mayası (rennet) ile mayalanır. Mayalama sonrası oluşan pıhtı kesildikten sonra teleme ve peynir altı suyundan ayrılması için beklenir. Peynir altı suyundan ayrılan teleme sıcaklığı yavaş yavaş artırılarak 38°C'de bir süre bekletilir.
Mozzarella peyniri bir kaşar türü değildir ve gerek kalite gerek kıvam ve tad olarak kaşar ile karıştırılmamalıdır. Mozzarella peynirinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitleri ile birlikte mozzarellaya benzetilen peynirler de oldukça fazladır.
İşte püf noktalarıyla evde mozzarella peyniri yapımı: Mozzarella peyniri yapımı için gerekli malzemeler 5 kg çiğ inek sütü, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı peynir mayasıdır.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
Vegan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara'dan vegan beslenenler için her yemekte rahatlıkla tüketebileceği bir içecek tarifini sizlere sunuyoruz. Pirinç, su, limon suyu ve tuz ile vegan menülerine uygun nefis bir ayran hazırlayabilirsiniz.
Hayvansal gıda içermemektedir. Vegan ürünleri için kullanıma uygundur. Vegan ürünler için Haşlanmış Tavuk tadı ve kokusu vermek için kullanılır.
Ayrıca, paketlenmiş kuru makarnaların çoğu bitki bazlı bileşenler içerir, ancak bunlara 'vegan' demek abartı olur. Sonuç olarak, Barilla, Ronzoni, Explore Cuisine ve Mueller's gibi popüler markalar, vegan makarna pazarında, doğrulanmış vegan iddiasıyla çeşitli kuru makarnalar sunmak için öncülük ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri