Manyetik rezonans görüntüleme (MR), modern tıp dünyasının en gelişmiş ve en ağrısız görüntüleme yöntemidir. Kanserli hastalıklar başta olmak üzere insan sağlığını yakından ilgilendiren tüm sağlık konularında uzman doktorların bilgi edinmesine yardımcı olan MR, ilaçlı veya ilaçsız olarak iki farklı şekilde yapılır.
İlaçlı MR, dokuların daha ayrıntılı görüntülenmesi için istenmektedir. Dokularda bir anormallik varsa ilaçlı MR ile bunlar daha net görülür. Bu yöntemde hastaya kontrast bir madde enjekte edilir. Bu süreçle birlikte normal MR'dan daha uzun süren bir görüntüleme yöntemi olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Beyin Emarı (MR)
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Tüm vücut emarı; kanserleri, iltihapları, tıkanıklıkları ve diğer sorunları bulmak için baştan ayağa tüm vücudun MR ile taranmasıdır. İnceleme yaklaşık olarak bir saat sürer ve görüntüler hastaya kontrast madde verilmeden elde edilir.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
Genel olarak iç ortopedik cihaz ve protezi olan hastalar güvenle Emar cihazına girebilirler. Fakat demir elementi içeren cihaz ve protez varlığında MR görüntülerinde bozulma ya da bulanıklık olabilir. Dıştan konulan ve Emar uyumlu olmayan metal ortopedik cihaz varlığında kişi Emar cihazına giremez.
MR çekimleri en geç üç gün içerisinde çıkmaktadır. Ancak acil durumlarda daha erken çıkabildiği gibi bazı durumlarda da daha uzun sürebilir. Sürekli MR çektirmek zararlı mı? Bilinen herhangi bir zararı yoktur ve gerekli görüldüğü takdirde sık çekilmesinde de herhangi bir sakınca yoktur.
Gözde ve iç kulakta görülen rahatsızlıklar, travma kaynaklı meydana gelen beyin hasarları, merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan tümörler, anevrizma, omurilik rahatsızlıkları ve yaralanmaları gibi durumlar için beyin mr görüntüsü çekilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Baş ağrısı, nöbet geçirme, mide bulantısı, kusma, halsizlik gibi hasta hissettiren durumlar, zihinsel veya davranışsal değişiklikler, vücudun bir noktasında felç, görme ve konuşma sorunları beyin tümöründe ortaya çıkan belirtilerdir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor. MR yumuşak dokuların, kemiklerin ve organların yapısının ve hastalıklarının yüksek kontrast çözünürlükte görüntülenmesine olanak sağlıyor.
Görüntüleme testleri.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) genellikle beyin tümörlerü şüphesinde istenen tetkikdir.
Bilgisayarlı tomografi taraması, x-ışını kullanımı nedeniyle radyasyon içermektedir. Ancak manyetik rezonans görüntüleme radyasyon içermez. Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar.
MR Bilinenin Aksine; Zararsızdır, Radyasyon Yaymaz
Bunun yerine mıknatıslar kullanılır. Bu elektromanyetik gücün çok yüksek olması nedeniyle vücudunda herhangi bir bir yerinde protez, kalp pili, stent gibi metal herhangi bir cisim var ise kişinin Emar'a girmesi tehlikeli ve yasaktır.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri