MR spektroskopi normal beyin ile anormal beyin dokusu arasındaki biyokimyasal karşılaştırmayı yapar. Bu sayede beyindeki lezyonun tümor olup olmadığı, tömür ise nasıl bir tümör olduğu ve yapısı hakkında bize karşılaştırmalı olarak detaylı kimyasal harita çıkartır.
Beyin tümörlerinde tümörün beyne verdiği hasarın tespit edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan görüntüleme yöntemine MR spektroskopi denir. MR spektroskopi tetkiki ile tekrarlayan tümörlerde son derece sağlıklı bilgiler sunmaktadır. Patolojik dokuların oluştuğu durumda gerekli olan analizlerin yapılmasını sağlar.
Spektroskopi MR ya da kısaca MRS vücuttaki metabolitler hakkında grafikler oluşturarak kimyasal bilgiler veren bir tanı tekniğidir. Spektroskopi MR ile yapılan incelemelerde abse ve habis tümör benzeri birçok hastalık teşhis edilmekte, hastalıklar hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir.
Beyin MR spektroskopi, klasik emar cihazları ile yapılır. Ancak bu çekim işleminde single ve mutli voksel tekniği kullanılarak beyindeki normal ve şüpheli olan bölgelerde kimyasal metabolit ölçülerek; dağılımı ve miktarı harita şeklinde ölçülere hesaplanmaktadır.
Mr Spektroskopi tüm hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde yapılır. Hastalar hızlı sonuçlara ulaşmak amacıyla daha çok özel sağlık kuruluşlarını tercih ederler.
İlgili 32 soru bulundu
Spektroskopi başta elektromanyetik spektrum olmak üzere astronomi, kimya, malzeme bilimi ve fizikte maddenin bileşiminin, fiziksel yapısının ve elektronik yapısının atomik, moleküler veya makro ölçeğinde ya da astronomik mesafelerde araştırılmasına olanak sağlayan temel bir keşif aracıdır.
Kimyacılar, elektromanyetik radyasyonun farklı türlerinin, atom ve moleküllerle nasıl etkileşime girdiğini incelerler. Bu etkileşim spektroskopi olarak adlandırılır. Elektromanyetik radyasyonun nasıl farklı çeşitleri varsa, kullandığımız ışığın frekansına bağlı olarak spektroskopinin de farklı türleri mevcuttur.
Manyetik Rezonans (MR) spektroskopi tıbbi tanı ve değerlendirmenin ötesinde dokuların kimyasal bileşimini anlamamıza yardımcı olan önemli bir görüntüleme yöntemidir. MR spektroskopi çekimi 30 ile 60 dakika arasında sürmektedir. Çekim süresi hastanın durumuna, çekim nedenine, çekim bölgesine göre değişebilmektedir.
Spektroskop ya da optik spektrometre, çeşitli nesnelerin analizi için kullanılan spektrumdaki belirli bir aralıktaki ışığın farklı özelliklerini ölçen bir cihazdır. Ölçülen özellik çoğunlukla ışığın yoğunluğudur ancak bazı koşullar altında ışığın polarizasyonu da ölçülür.
dedektör tarafından tespit edilir ve kaydediciye elektrik sinyali şeklinde gönderilir. Buradaki absorpsiyon daha çok moleküllerdeki bağ elektronlarının uyarılmasından kaynaklanır. Cihazın kısımları; ışık kaynağı, monokromatör, küvet, dedektör ve kaydediciden oluşur.
Spektrumun sistematik biçimde kimyasal elementlere dayandırılması 1860'ta Alman fizikçi Gustav Kirchhoff ve kimyacı Robert Bunsen'in çalışmasıyla başlamıştır.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Genellikle ilaçlı MR sonuç çıkma süresi 1 ila 3 gün arasında değişir.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
Kontrastlı MR, kişinin sağlık sorununu değerlendirmek için detaylı görünüme ihtiyaç duyulduğunda başvurulan bir görüntüleme tekniğidir. Hastanın damarına kontrast madde enjekte edilerek çekilir. Kontrastsız MR ise, kontrast madde kullanılmadan yapılan ve normal MRG prosedürü olan bir görüntüleme tekniğidir.
Perfüzyon mr; manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden biridir ve beyindeki kan akış hızının ölçülmesi için kullanılmaktadır. Perfüzyon emar çoğunlukla beyin kanaması geçiren hastalarda istenmektedir. Perfüzyon mr hem teşhis hem de tedavi amaçlı olarak iki şekilde uygulanmaktadır.
Spektrofotometre günümüz teknolojisinde renk ölçümünde kullanılan cihazlara verilen addır. Spektrofotometre isminde Spektro spektrumdan, foto ise ışıktan gelmektedir. Işığın spektrum analizini yani dalga boyu ve yoğunluklarını temel almaktadır.
Xrf spektrometre olay radyasyonu ile uyarılan örneklerin ölçümü ve analizidir. Metallerin, seramiklerin, jeolojik örneklerin, tarihi öğelerin ve daha fazlasının elementel ve kimyasal yapısında doğru araştırmalara izin veren, tahribatsız bir malzeme karakterizasyonu yöntemidir.
Metalik malzemelerin kimyasal bileşimi, spektral analiz yardımıyla belirlenir. Süreçte malzemeler tanımlanabilir veya doğrulanabilir. EDX/ESD testleri olarak da adlandırılan pozitif malzeme tanımlama testleri, malzemelerin izlenebilirliği için hayati önem taşımaktadır.
Bu aletlerden yararlanılarak yürütülen analiz yöntemlerine de sırasıyla, NMR, UV- Görünür Alan ve IR- spektroskopileri denir. Işınımın birden çok temel özelliğinden (dalga boyu, periyodu, frekansı, hızı, dalga sayısı gibi) söz edilebilir.
Absorbans (A), gelen ışının şiddetindeki azalmadır. Geçirgenlik (T), gelen ışının şiddetinin numuneden geçen ışının şiddetine oranıdır. Absorpsiyon yapan bir türün konsantrasyonu ile absorbans değeri arasındaki ilişkiyi gösterir.
Spektroskopi ışık-madde etkileşimiyle ilgilenen bilim dalıdır. Spektroskop ise görünür ışığı dalga boylarına ayırmak için kullanılan bir cihazdır. Astrofizikçiler spektroskop yardımıyla gök cisimlerinin -örneğin yıldızların, gezegenlerin- yapısını anlamaya çalışır.
Örneğin, yapay kullanılarak veri işleme ve analizi hızlandırılabilir veya spektroskopi verileri ile birlikte diğer veri setleri kullanılarak daha geniş bir analiz yapılabilir. Sonuç olarak, spektrometre, kimya, biyokimya, astronomi, tıp, çevre ve endüstriyel uygulamalar gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri