Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, yaprağın tümünün homojen olarak sararması şeklinde ortaya çıkmakta ve bu sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülmektedir (Şekil 122a). Azot noksanlığı bitkinin özellikle vejetatif gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Asmanın yaprak ve gövde sistemi oldukça zayıf kalır.
Özellikle asmanın büyüme noktaları ve genç yapraklarında demir noksanlığı görülebilmektedir. Noksanlık belirtileri önce damar aralarında yeşil rengin azalması ve daha sonra sararması ile ortaya çıkarken yapraklar normale nazaran daha küçük ve ince yapıya sahip olmaktadır.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Bu sorunun oluşumunda 2 büyük etmen vardır : Hava Koşulları ve Asmanın Besin İhtiyacı. Çiçeklenme döneminde düşük sıcaklıklar ve yüksek nem, yahut ben-düşme'den sonra görülen aşırı yağmurlar, Kalsiyum-Potasyum miktarları, düşük azot miktarı bu soruna neden olarak gösterilebilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Bu tip hastalıkların sonunda bağınızı kaybetmeye kadar gider.Bu sorunun oluşmaması için 100 de 100 Gübre Siyah toprak kullanarak Üzüm bağınız tekrardan canlanır ve yaprakları yeşillenmeye başlar.Üzüm bağınızın kuruma sorununu ortadan kaldıran 100 de 100 gübre siyah toprak kullanımıda bir o kadar basit ve kolaydır.
Asma, topraktan her yıl belli miktarda makro ve mikro besin elementlerini alarak büyümesini, gelişmesini sağlar ve ürün verir. Bağlara verilecek gübre miktarının saptanması çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunun için önceden toprak ve yaprak örneklerinin alınarak analizlerinin yapılmasında yarar vardır.
Gaziantep ili İslahiye ilçesinde bağlarda üzümün şeker oranını ve ürün verimini etkileyen faktörlerden birisi Bağ yaprak uyuzu [Colomerus vitis (Pgst.) (Acarina: Eriophyidae)]'dur. Bu akar türü ilkbahardan başlayarak yaprakların alt yüzeyine birikir ve urlar oluşturarak bitkinin özsuyunu emer.
Bağda külleme hastalığı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık için Azoxystrobin, Proquinazid, Kresoxim-Methyl, Metrafenone ve Dinocap gibi ilaçlardan yararlanabilirsiniz. İlaçlama işlemleri sırasında ilacın, asmanın tüm yeşil bölümlerine nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
1. ilaçlama: Bölgelere göre değişmekle beraber sürgünler 25-30 cm uzunluğa ulaştığında, 2. ilaçlama: Çiçek taç yaprakları döküldüğünde, 3. ve diğer ilaçlamalar: İkinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süre- sine göre, tanelere ben düşme dönemine kadar yapılır.
Toprakta yeterli besin maddesi bulunmaması da yaprak sararmasına neden olabilir. Özellikle azot, demir ve magnezyum eksikliği sorunları nedeniyle yapraklarda sararma görebilirsiniz.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Birçok ev bitkisi musluk suyundaki klor, tuz ve florür gibi maddelere karşı hassastır. Bu hassasiyetlerini de kimi zaman sararan yapraklarıyla belli ederler. Bu durumda en iyi çözüm bitkinizi sulayacağınız suyu bir gece öncesinden musluktan alıp bekletmeniz olacak.
Çiftlik gübresi ile fosforlu gübreler sonbahar toprak işlemesi sırasında sıralar arasına verilerek toprakla karışması sağlanır. Azotlu gübrenin ise bağlara en uygun verilme zamanı ilkbaharda ilk toprak işlemesinden hemen önce şubat-mart aylarıdır.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300-1350 mm arasında suya ihtiyaç vardır.
Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir. Aksi takdirde yoğun sulama yapılan üzüm fidanlarında mantar hastalığı oluştuğu bilinmektedir.
Onun için Nisan sonunda bordo bulamacı atılmadan önce kükürt atılmalıdır. Egede birinci kükürtlemeyi yapmak şarttır. Bu ilk uygulamada dekara 3 kg dan çok kükürt uygulanması bağlar için zararlı olmaktadır. İkinci uygulama bağlarda çiçek salkımları teşekkül ettikten birkaç gün sonra yapılır.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Her ne kadar bağlarda toprak altı gübre uygulamaları olarak dap gübresi, üre gübresi gibi gübreler de yoğun şekilde uygulanıyor olsa da damlama gübreleme sistemleri ile humik asit uygulamaları, NPK içerikli gübreler ve yukarıda bağ gübreleme programındaki damlama gübreleri kullanılmaktadır.
Genellikle Bağ Yaprak Uyuzu'na karşı özel bir ilaçlama gerekmez. Çünkü Bağ Küllemesi'ne karşı kullanılan kükürt bu zararlıyı da kontrol altında tutar. Ancak kükürt kullanılmadığı durumlarda ilkbaharda yapılan gözlemler sonucu, yapraklarda zarar belirtileri saptandığında ilaçlama yapılmalıdır.
Uyuz hastalığı özellikle deri kıvrımlarında artan küçük kırmızı sivilce benzeri döküntüler ile ortaya çıkar ve yoğun kaşınma dürtüsü yaşanır. Uyuz akarlarının yuvalandığı bölgeler deri üstünde tümsekli çizgi halinde cildin üstünde görünür hale gelir.
Asma ağaçları düzenli bakım isteyen bitkilerdir. İlaçlanması, düzenli ve doğru budanması, ilkbahar aylarında köklerinin çapalanarak havalandırılması gibi işlemlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Yazların kurak geçtiği yıllarda sulanması da gerekebilir.
Bir asmanın tomurcuk patlamasından çiçeklenmesine kadar, bir çok gelişme faktörünün büyük ölçüde asmanın kalıcı yapısında depolanan rezervlere bağlı olduğunu unutmamak gerekmektedir. . İdeal olarak gübre, hasattan yaklaşık iki ila üç hafta sonra uygulanmalıdır.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri