MS (Multiple Skleroz) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Ataklar tam veya kısmen geri dönüşlüdür. MS'li hastaların çoğu başlangıçta atak ve iyileşmeler ile giden seyir gösterir. Atakların ne sıklıkta geleceğini tahmin etmek ise mümkün değildir. Ataklar bazen yılda birkaç kez, bazen 2-3 yılda bir, bazı hastalarda ise ancak yıllar sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Yapılan araştırmalar göre MS atakları en az 24 saat boyunca devam eder ve bir önce alevlenmeden en az 30 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte atak belirtileri günler veya haftalarca devamlılık gösterebilir.
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
İlgili 31 soru bulundu
MS (Multiple Skleroz) hastalığı; kas güçsüzlüğü, dengede bozukluk, yürüme ve konuşma aksaklığı ile kendini belli eden ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Merkezi sinir sisteminde etkilenen bölgeye ve etkilenme derecesine göre, bu kronik hastalığın türü ve şiddeti de kişiden kişiye değişebilmektedir.
Hastalığın en sık başlangıç belirtisi duyusal-hisle ilgili şikâyetlerdir. Genellikle, elimi ayağımı hissetmiyorum değil de uyuşma-karıncalanma-keçelenme tarzında olur. Duyusal belirtiler, anlık izlenen belirtiler olarak hastaların %50-70'inde ortaya çıkar.
MS hastalarının beyin veya omuriliklerinde “plak” ismi verilen, bu hastalığa özgün oluşumlar görülmektedir. Bu bölgeler hasar görmüş, kılıfları soyulmuş ve bazen de kayba uğramış nöronların olduğu bölgelerdir. Plaklar beyin ve omuriliğin herhangi bir yerinde olabilmekle birlikte bazı bölgeleri daha çok tutmaktadır.
Multipl Skleroz tanısı için bir özel bir test yoktur. Hastalığın tanısı, diğer hastalıkların elenmesi ile koyulur. Farklı bir deyişle MS hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulgular, bazı kişilerde belirgin olarak ortaya çıkarken bazılarında çok daha seyrektir.
Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir. Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir.
Her ne kadar tanı olasılığı uygun klinik semptom ve belirtilerin başlaması ile değerlendirilse de günümüzde MS tanısı çoğunlukla MR görüntüleme ile konulmaktadır.
Çok nadir durumlarda MS, hastalığın başlangıcından itibaren hızla ilerleyebilir ve ölümcül olabilir.
Her ne kadar günümüzde, MS hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da, teknoloji devamlı gelişmekte ve daha güçlü ilaçlar elde edilmektedir. Bu ilaçlar ve teknolojiler sayesinde, MS kontrol edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.
Bu süreç değişkenlik göstermekle birlikte çoğu hastada, belirtiler saatler günler içinde artar, tipik olarak 2-6 hafta sürer ve sonra düzelir. Düzelme bazen tamdır. Ancak, bu atakların %40 kadarında sekeller ortaya çıkabilir. Bu sekellerin bir çoğu günlük yaşamı etkilemezken bazıları da yaşam kalitesini bozabilir.
MS 3 farklı tipte ortaya çıkıyor
İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir. İkincil ilerleyici yani sekonder progresif MS (SPMS) ataklar ve iyileşme şeklinde başlasa da bir dönemden sonra ataklar sonrası kalıcı şikayetler ve giderek kötüleşme hali ile devam eder.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Birçok genetik nörolojik hastalık MS hastalarındakine benzer şekilde görme, denge kaybı ve yürüme güçlüğüne neden olabilir. Bu genetik hastalıklar arasında Leber'in herediter optik nöropatisi (LHON), spinoserebellar ataksi (SCA) ve herediter spastik paraparezi (HSP) ön sırada yer almaktadır.
MS hastalığına bakan bölüm Nöroloji bölümüdür. Hastanın doğru teşhis için muayene olması gerekmektedir.
MS, nefes almayı ve konuşma hacmini kontrol eden diyaframı etkileyebilir. Bu nedenle konuşma çok sessiz olabilir veya konuşurken nefes tıkanabilir. Bu disfoni olarak bilinir. MS, konuşma hareketlerinin koordine edilme şeklini etkileyebilir, bu nedenle konuşma durma, monoton ve kontrolsüz gelebilir.
Ölümcül Değil. MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ve Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler.
Üzel, “MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. Ataklar sırasında MS tedavisine gecikmeden başlanmalıdır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları yüzde 30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. İnterferon ve oral tedaviler de son yıllarda hastalığın seyrinde yaygın kullanıma girmiştir.
Karıncalanma ve Uyuşma. MS, beyindeki ve omurilikteki (vücudun mesaj merkezi) sinirleri etkiler ve vücudun etrafına çelişkili sinyaller gönderilmesine veya hiçbir sinyal göndermemesine neden olur. Bu durum uyuşukluğa sebebiyet verir. Karıncalanma hissi ve uyuşma, MS'in en yaygın uyarı işaretlerinden biridir.
MS'te Titreme (Tremor)
Kimi MS hastasında hafif derecede görülürken, kimisinde günlük yaşamı sınırlandırabilir. Hasta bir şeye uzandığı sırada, ayakta ya da istirahat halindeyken titremeler başlayabilir. Titreme çok şiddetli olduğunda kişinin yemesini, yazmasını, konuşmasını ya da yürümesini engelleyebilmektedir.
Şarkıcı Safiye Soyman'ın sağlıklı bir yaşam süren oğlu Harun Akaröz'ün hayatı, yaklaşık 19 yıl önce bir kas ve sinir hastalığı olan Multiple Skleroz (MS) teşhisiyle altüst oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri