Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Nörolojik muayeneye ek olarak yapılan nörolojik test ve radyolojik görüntülemelerin ardından MS tanısı koyulur. Hastalık hemen her yaş aralığında ortaya çıkabilir. Fakat hastalık ne kadar erken yaşta başlarsa vücutta oluşturduğu tahribat da o kadar fazla olur.
Multiple skleroz hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük ve görme sorunu şikayetleri ile başlar.
Bunlar arasında halsizlik, karıncalanma, uyuşma, duyu eksikliği, denge bozukluğu, çift görme, görme azlığı, konuşma bozukluğu, titreme, kol ve bacaklarda sertlik, güçsüzlük, idrar kaçırma veya yapamama, erkeklerde cinsel güç azlığı sayılabilir. Tanımlanan belirtilerin bir ya da birkaçına birlikte rastlanabilir.
MS belirtilerinin “MS atağı” olması için en az 24 saat devam etmesi gerekmektedir. MS ile ilişkili nörolojik belirtiler elliden fazladır.
İlgili 17 soru bulundu
MS genellikle gençlerde 20-40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Ortalama tanı yaşı otuzlu yaşlardır. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenmektedir. Hastalığın çocukluk ya da ileri yaşlarda da başlayabileceğine dikkat edilmelidir.
İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir. İkincil ilerleyici yani sekonder progresif MS (SPMS) ataklar ve iyileşme şeklinde başlasa da bir dönemden sonra ataklar sonrası kalıcı şikayetler ve giderek kötüleşme hali ile devam eder.
Kan testleri: Kan testleri tek başına MS teşhisi koyamaz, ancak doktorunuz kanınızda hastalığa işaret eden maddeleri tespit etmek için kan testlerine başvurabilir.
Görme kaybı, çift görme hali, dengesizlik, konuşma bozukluğu, idrar tutamama, yürüme güçlüğü gibi şikayetler, belirtileri arasındadır. Tek gözde ağrılı görme kaybı veya bulanık görme de MS'in tipik bulguları arasında yer alır. Ancak bu belirtiler bazı durumlarda tamamen geçtiği için ne yazık ki çok önemsenmeyebiliyor.”
MS ortaya çıkış şikâyetlerinin ayrı zamanlarda, önceden tahmin edilemeyen şekilde ortaya çıkmasına atak denir. Klinik bulgulardan bir ya da bir kaçının en az 24 saat süreyle ortaya çıkması ve bunların arasında en az 1 ay süreyle devam etmesidir. Saat, gün, hafta ve aylarca ataklar sürebilir.
MS Hastalığı Ölümcül müdür? Hastalık genellikle erkeklerde kadınlardan daha hızlı ilerler. Ayrıca 40 yaşından sonra tanı konulanlarda ve nüks oranı yüksek olanlarda hastalık çok daha hızlı ilerleyebilir.
Son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmalar, yeterli düzeyde D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyerek, MS sorunu olanlara faydalı etkiler yarattığını gösteriyor.
MS, beyindeki ve omurilikteki (vücudun mesaj merkezi) sinirleri etkiler ve vücudun etrafına çelişkili sinyaller gönderilmesine veya hiçbir sinyal göndermemesine neden olur. Bu durum uyuşukluğa sebebiyet verir.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
MS hastalarında görülen titremenin en yaygın nedeni istemli kas hareketi ve dengeyi koordine eden yollardaki sinir liflerinin üzerindeki miyelinin kaybıdır. Sıklıkla kontrol edilebilir ve hafif bir sorunken kimi zaman günlük yaşamı sınırlandıran bir hale gelebilir.
Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir. Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir.
Bulgular: Multipl skleroz grubunda kontrol grubuna göre lökosit, lenfosit ve nötrofil sayısı düşük, MPV, PDW, PDW/PLT, PLT indeksi, platelet lenfosit oranı (PLR), nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve platelet nötrofil oranı (PNR) değerleri anlamlı yüksek bulunmuştur.
“MS Hastalığı kalıcı hasarlara sebep olabilir”
Atak geçiren hastalara uygulanan ve yaşam kalitelerini arttıran yeni tedavi yöntemleriyle, olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle MS hastalığının tedavisine erken dönemde başlamak önemlidir. MS Hastalığı tedavi edilmezse, kalıcı hasarlara sebep olabilir” dedi.
Multipl skleroz, MS veya emes hastalığı; merkezi sinir sistemini oluşturan beyin, beyin sapı ve omurilik boyunca yer alan sinir dokularının, vücudun bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanması sonucu, zarar görmesi neticesinde gelişen nörolojik sorunları ifade eder.
Öncelikle hastanın rutin kan tetkikleri yapılır. İlaçlı beyin ve omurilik Manyetik Rezonans (MR) görüntülemeleri tanı konulmasında gereklidir ancak tek başına MR görüntülerine bakılarak bir hastaya MS tanısı konamaz.
Bir çok hastalıkta olduğu gibi nörolojik öykü, muayene bulguları ve tetkikler sonucunda tanı konulur. Doktor geçmişinize ait sağlık bilgilerini soru cevap şeklinde dinleyerek MS hastalığına ait belirtilerin geçmişte görülüp görülmediğini araştırır. Ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılır.
Gözde Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Yusuf Ziya Bahşi, MS (Multipl Skleroz) hastalığının aniden ortaya çıkabileceğini ve aniden kaybolabileceğini söyledi.
MS Hastalığının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genel kanı; yaşanan ağır, üzüntülü bir süreçte ya da genel olarak hayatın stresine karşı, kişinin direncinin düşmesi ile ortaya çıktığıdır.
Uzun süredir MS hastalığı ile mücadele eden şarkıcı Serdar Ortaç, katıldığı programda sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi. Ünlü popçu Serdar Ortaç, TRT1 ekranlarında Alişan'ın sunduğu 'Alişan ile Hayata Gülümse' programına konuk oldu. MS hastası olan Ortaç, sağlık durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Halk arasında MS hastalığıolarak bilinen Multiple Skleroz;hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri