Mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen undan yapılan mısır ekmeği, bol miktarda lif barındırdığı için kolesterole ve kalbe iyi geliyor. İçerdiği magnezyum bağırsaklara, B12 ve folik asitler de demir eksikliği çekenlere oldukça faydalı.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Mısır ekmeği karbonhidrat ağırlıklı olup spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir.
Mısır unu düşük sodyumlu bir besin olduğu için yüksek tansiyonu düşürebilir. Bununla birlikte koroner arter hastalıkları ve felç riskinden korunmanızı sağlayabilir. Dolayısıyla yüksek tansiyonu olan kişiler doktor onayı ile beslenme listelerine mısır unu ekleyebilir.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
İlgili 15 soru bulundu
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Mısır unu kolesterole iyi gelir mi? Mısır unu, kötü kolesterol seviyesini düşürebilir. Çünkü bu un diyet lifi bakımından oldukça zengindir. Yani kötü kolesterole neden olan lipoprotein seviyesini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Tam Tahıllar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahıllar tansiyon riskini azaltır.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Faydalı Bilgiler: Mısır Ekmeğinin İçinde Ne Var? Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirdiğinizde yumuşacık ve lezzeti tam yerinde olacak.
Kalori Bilgisi
Mısır Ekmeği Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 314 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (İnce) yani 30 gramlık miktarında Mısır Ekmeği 95 kalori bulunmaktadır.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
Çukur bir kap içerisini hafif ılımış olan mısır ekmeği doğranır. Sonra üzerine yoğurt ilave edilir ve karıştırılır. Kaselere alınarak servis yapılır. Karadenize özgü çok güzel bir lezzet.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam Tahıllı Ekmek: Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Sabah ve akşam 30 dakikalık tempolu yürüyüş kan basıncı kontrolünde çok etkili. Yürürken sarfedilen efor zayıflamaya yardımcı olur, zayıflamanın da kan basıncı üstünde olumlu etkisi vardır. Bu nedenle kan basıncı kontrolünde, sürdürülebilir bir zayıflama programı yapılması tavsiye edilir.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
- Yüksek tansiyona iyi gelerek, tansiyonu dengelemesi de mısır püskülü çayının faydaları arasındadır. - Diyabet yani şeker hastalığınız mı var? Bu şifalı ve her yerde bulunabilen bitki sayesinde şifa bulabilirsiniz. - Yüksek kolesterole iyi gelir, kolesterolü dengeler.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri