Mısır ekmeği de yassı ekmektir ve orijinalinde sadece mısır unu, su, tuz ve tereyağı vardır. Neredeyse akışkana yakın bir hamur haline gelir ve tavada 2 parmak kalınlığında pişer. İçindeki tereyağından dolayı etrafı koyu kahverengi olur. Tutucu bir malzeme olmadığından (mısır da glüten yok) yerken dağılır.
Mısır ekmeğinin hamurunun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan cıvık olacaktır. Yani hamuru avucunuzun içine alıp, sıktığınızda rahatlıkla avucunuzun içinden akıp, kayıyorsa, hamurunuz olmuş demektir.
Ekmeğe kabarıklığını veren, mayanın ekmeğin içerisindeki o küçük gözenekleri oluşturmasına yardımcı olan gluten proteini mısırın içerisinde bulunmuyor. Sadece mısır unundan mayalı ekmek yapmaya çalıştığınızda ise sert kabuklu, kabarmamış ve gözeneksiz bir ekmek elde ediyorsunuz.
Cıvık ele yapışmayacak hale gelene kadar karıştırılır. Sonra oda sıcaklığında hamurun kabarması için yarım saat bekletilir.
Üzerine hafif un serpilerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirilir.
İlgili 38 soru bulundu
MISIR EKMEĞI
Ortasına maya, ılık su, zeytinyağı, tuz ve şekeri ilave edip yoğurun. Üzerini örtüp mayalanması için bekletin. Tepsiyi yağlayıp hamuru yayın. Üzerine fırça ile su sürün.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Beş su bardağı mısır unu ile 2 yemek kaşığı beyaz un karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı karbonat eklenir.
Yumurta sarısında bulunan lesitin, mısır ekmeğinin nemli ve yumuşak kalmasına yardımcı olur. Yumurta ve özellikle yumurta beyazları mısır ekmeğinin mayalanmasına yardımcı olarak hafif bir doku oluşturmaya yardımcıdır.
Tercihen yapışmaz 20 cm çapında bir tavaya karışımı dökün. Eğer yağışmaz bir tavanız yoksa, tavanın tabanını yağlamanız gerekebilir. Kapağını kapatın ve en kısık ateşte kontrollü olarak 8-10 dakika kadar pişirin.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz. Öncelikle merhabalar, klasik krep tariflerinizi unutturacak bir tarif paylaşmak istedim. Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz.
Fırınlanmış Mısır Unu odun fırınında kavrulan mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir ve mısır ekmeği, balık, çorba çeşitleri, kuymak gibi bir çok yemeğin yapımında kullanılır ve kullanıldığı yemeklere lezzet katar.
Şimdiden belirteyim mahlep kesinlikle olması gereken bir malzeme değil, damak tadınıza göre eklemeyedebilirsiniz. Un, maya, tuz, şeker ve mahlebi karıştırma kabına alalım, üzerine yavaş yavaş su ekleyelim.
Karbonatlı ekmek, herkesin yapabileceği en kolay ekmeklerden birisidir. İçinde maya olmadığı için hazırlama süresi de kısadır. Bu yüzden kolay ekmek olarak da bilinir. Karbonatlı ekmek, sodalı ekmek ya da mayasız ekmek olarak da bilinir.
Lütfen ekmeğinizi serin ve kuru ortamda muhafaza ediniz. Normal koşullarda sakladığınızda ekmeklerimizi bir hafta boyunca tüketebilirsiniz.
Mısır Unlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şeker alınarak iyice çırpılır. İçine yoğurt ve sıvı yağda eklenip yine hızlıca çırpılır. Sonra mısır unu, kabartma tozu, vanilya ve un elenerek ilave edilip iyice karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri