6) Yüksek Tansiyona İyi Gelir Mısır unu düşük sodyumlu bir besin olduğu için yüksek tansiyonu düşürebilir.
Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir. Mısır ekmeği sağlık için faydalı olan lif sayesinde doğal mısır yağı vücuda alınmış olur.
Mısır ekmeği karbonhidrat değeri bakımından güçlü bir ekmek türüdür. Diyet ve spor yapanlar için tavsiye edilmektedir. Tabii ölçülü olmak şartı ile. Protein de barındırdığı için kas artışına destek olur.
Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir.
İçerdiği mineral ve vitaminler ile de vücudun daha zinde kalmasına yardımcı olur. Mısır ununda fosfor, demir, B2, protein ve A vitaminleri vardır. Diğer unlara göre lif oranı yüksek olması da tok tutmasını sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemine de yardımcı olarak bağırsak hareketlerini düzenler.
İlgili 25 soru bulundu
Mısır, kalbe iyi gelir: Mısır, optimal yağ asidi içeriğinden dolayı kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylelikle damarların tıkanmasını engeller ve kan basıncının da sağlıklı bir seviyede tutarak felç ve kalp krizi riskini azaltır.
1) Kolesterolü Dengeler
Mısır unu, kötü kolesterol seviyesini düşürebilir. Çünkü bu un diyet lifi bakımından oldukça zengindir. Yani kötü kolesterole neden olan lipoprotein seviyesini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Lif ayrıca uzun vadede sağlığınızı koruyabilmektedir.
Ayrıca bu un ile yapılan unlu mamuller, buğday unuyla yapılanlara kıyasla daha yoğun bir tada sahip olabiliyor. Bununla birlikte, mısır unu ile yapılan ekmek ve türevleri gluten içermediği için daha kolay dağılabilen bir formda oluyor.
Sağlık açısından pek çok yararı bulunan mısır unu, yetişkin ya da bebeklerin yemeklerinde kullanabileceği bir üründür. Beyaz una göre daha faydalı ve daha az kaloriye sahiptir. Dolayısıyla daha sağlıklıdır.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Hamur yaklaşık 10 dakika dinlendirilir.Teflon tavaya tereyağ konulur eridikten sonra hazırlanan hamur tavaya yayılır. Kısık ateşte alt üst kızarıncaya kadar pişirilir. Çukur bir kap içerisini hafif ılımış olan mısır ekmeği doğranır. Sonra üzerine yoğurt ilave edilir ve karıştırılır.
Mısır içerdiği A vitaminisayesinde de uzun vadede göz sağlığını korur. Kemik sağlığı için yararlıdır: Mısır güçlü bağ dokusu sağlar. Kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşan bağ dokusu sağlığı için oldukça faydalıdır. Bir bardak mısır günlük manganez ihtiyacının yüzde 12'sini içerir.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
En iyi seçenekler arasında; ekşi mayalı ekmek, çavdar, keten ve yulaf ekmeği bulunur. Hangisini seçerseniz seçin, dengeli beslenmenin bir parçası olarak, çeşitli besleyici bütün yiyeceklerin yanı sıra ölçülü olarak ekmek tüketmeyi unutmayın.
Gluten içermeyen ekmekler, çeşitli malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu ekmeklerin bazıları şunlardır: Pirinç Ekmekleri: Pirinç unu, su, tuz ve kabartma tozu gibi malzemeler kullanılarak yapılır. Yulaf Ekmekleri: Yulaf unu, süt, yumurta, kabartma tozu, tuz ve bal gibi malzemeler kullanılarak yapılır.
Glutensiz ekmek üretiminde pirinç, mısır, soya fasulyesi, yerfıstığı, nohut gibi gluten içermeyen tahıl ve baklagil unları veya nişastaları ile karabuğday, kinoa, amarant gibi tahıl benzeri ürünlerin unları kullanılmaktadır.
Editörün Notu: Gluten içermeyen ve aynı zamanda vegan bir besin olan tahin, bu özellikleri sayesinde geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor.
Mısır ekmeğinin 100 gramı 34.05 gram karbonhidrat, 7.13 gram protein, 16.51 gram yağ, 1.52 gram lif içermektedir. Mısır ekmeği, B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, fosfor açısından iyi bir kaynaktır.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir. Aynı zamanda mısır fazla tüketildiği zaman bağırsaklarda gaz yapıyor. Diğer yandan yüksek lif bulunduğu için aşırı tüketildiğinde, midede birtakım problemler meydana getirebilmektedir.
Mısır içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Mısırın kabızlık, şişkinlik ve mide sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. İçerdiği B6 sayesinde hafızayı güçlendirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri