100 Gr mısır 365 Kcal enerji verir. Ek olarak, mısır riboflavin, fosfor, potas, demir, kalsiyum, çinko ve B vitamini bakımından zengindir. Sarı mısırda yüksek miktarda A vitamini (karotenoidler) bulunurken, mavi, mor ve kırmızı çeşitleri antioksidanlar ve fenolik bileşikler bakımından zengindir (2).
Doymuş ve doymamış yağ oranları bakımından zengin olan ve diyet lif içeren kavurga mısır protein açısından da oldukça zengindir.
100 gramlık bir mısır içerisinde %75 oranında karbonhidrat, oranında protein ve oranında yağ bulunur. Mısırda bulunan besinler nelerdir?
Mısır, tahıl grubunda bir besindir. B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve lif açısından zengindir.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
Mısır'ın en ünlü yemeği denince akla elbette ki Falafel geliyor. Orta Doğu ülkelerinin fast food'u ve sokak yiyeceği haline gelen bu atıştırmalık, kuru içi bakla ve nohuttan yapılıyor. Adını ise bakladan alıyor. Mısır seyahatiniz de mutlaka deneyeceğiniz tatlardan biri diyebiliriz.
Ortalama büyüklükteki bir koçan mısır; 3.41 gr protein, 123 mg potasyum, 20.98 gr karbonhidrat, 1.5 gr yağ, 2.4 gr lif içerdiği bilinmektedir. Bolca A vitamini ve demir içerdiği bilinmektedir. Ortalama büyüklükteki yaklaşık 100 gram haşlanmış bir mısır 96 kaloridir.
Mısır, lezzetinin yanı sıra yüksek lif ve içerdiği vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Potasyum deposu olan mısır, kalsiyum, demir, protein, sodyum B-6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Meksika ve Orta Amerika kökenli bir bitki olan mısır, bir tahıl ürünüdür.
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisi.
Mısırdaki protein büyük oranda prolamin (zein) olarak bulunur. Bu protein yapısının aminoasit profili, kanatlılar için ideal değildir. Aminoasitlerin bu dengesi ve yararlanılabilirlikleri, düşük proteinli rasyon formülasyonlarında ciddi bir şekilde göz önünde bulundurulmalıdır.
Bitkisel besinleri örnek verecek olursak mısır, tahıllar, pirinç, darı, çavdar, arpa, nohut, yulaf, fasulye, bulgur gibi ürünler bitkisel ürünleri gösterilebilir.
Mısırın besin değeri:
% 70-87 (karbonhidratlar) nişasta (amiloz ve amilopektin) % 6-13 protein. % 4 yağ % 2-6 yağ
Mısır ununda fosfor, demir, B2, protein ve A vitaminleri vardır. Diğer unlara göre lif oranı yüksek olması da tok tutmasını sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemine de yardımcı olarak bağırsak hareketlerini düzenler.
Protein kaynağı besinler arasında kırmızı et gibi beyaz et de bulunur. Kırmızı ete göre daha az yağ içermektedir. Tavuk, balık, hindi eti bu gruba girmektedir. Özellikle tavuk göğsü saf protein içeren besinler arasında sayılır.
Mısır ekmek yerine geçtiği için yüksek oranda karbonhidrat içerir. Bu oran kısa vadede enerji sağlarken, vitamin ve mineral içeriği sayesinde de uzun vadede enerji arttırma özelliği taşır. Yani enerji depolamak isteyen sporcular bolca mısır tüketebilirler.
Doğrulanmış Cevap. Mısır, karbonhidrat açısından zengin bir besindir. İçerisinde protein bulundurmaktadır.
Ülke, 1.010.000 km² kapsayan toprak parçasına ve 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 104 milyon nüfusa sahiptir. Bu yönüyle Mısır, Dünya'nın en kalabalık 14. ve Afrika'nın da en kalabalık 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Kahire'dir. Resmî dili Arapça, resmî dini ise İslâm'dır.
Haşlanmış mısır suyu, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde iyi bir takviye olan mısır suyu vücudunuzda ihtiyaç duyduğunuz, eksik kalan vitaminlerin tamamlanması açısından güçlü bir takviyedir.
Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Türkiye'nin Mısır'a en fazla ihracat yaptığı sektörler mineral yakıtlar ve yağlar, demir çelik, makine ve mekanik parçalar ve otomotivdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri