Mısırın, sindirilememiş biçimde vücuttan geri çıkmasının nedeni, insanların sindirim sistemi için uygun olmayan selüloz adlı bir karbonhidrata sahip olmasıdır.
mısırı uzun süre çiğnemek sindirim sisteminin daha fazla besine (diğer bileşenlere) erişmek için selüloz duvarlarını parçalamasına yardımcı olabilir. yani kısacası, mısır sindirilir, selüloz sindirilmez.
Haşlanmış Mısır : Midede erimeyen gıdalar arasında yer alır. Genelde dışkı ile atılır. Severek yediğiniz mısırın sindirilmesi diğer besinlere oranla daha azdır.
Daha yavaş olanlar, genellikle yaklaşık 50 dakikada sindirilen havuç, pancar ve diğer kök sebzelerdir. Dahası, balkabağı, enginar, mısır vb. ile birlikte sindirilmesi 60 dakika kadar süren patates gibi nişastalı kök sebzeler de vardır.
Mısır yedikten sonra su içmek şiddetli karın ağrısına ve şişkinliğe neden olur, aynı zamanda sindirim sistemi ciddi anlamda yavaşlar. Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir.
İlgili 31 soru bulundu
Gaz yapan sebzeler pişirilerek tüketildiği zaman bu etkileri azalabilir. Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Mısır antioksidan etkiye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Sindirim: Vücuda giren herhangi bir besinin tam olarak sindirilmesi 24 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe sindirim süresi de artıyor. 600 kalorilik bir kızartma yemeğinin sadece mideden ince bağırsağa geçme süresi iki ila üç saat sürüyor. Kalan 20 saatte ise kalın bağırsakta işleniyor.
İçerdiği çözünebilir lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran mısır yaşam kalitesini etkileyen kabızlık gibi hastalıkların yaşanma oranını düşürür. Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekleyen mısır, iltihap bağırsak sendromunu önler.
Yağ oranının normal seviyesinin üstüne çıkmasıyla oluşa obezite, mide ile birlikte tüm sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Mide çok fazla asit üretip bunları sindiremez.
– Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. – Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur.
Gaz ve Şişkinlik Yapar
Mısırda bol miktarda nişasta bulunur ve onu tükettiğiniz zaman nişasta kalın bağırsakta parçalanır ve bu esnada oldukça fazla gaz çıkar. Bu yüzden çok mısır tükettikten sonra gaz problemleri yaşayabilirsiniz.
Mısır anasonu, gastrite iyi gelen doğal bir asit karşıtı yiyecektir. Mide mukus zarındaki asit ve asit fazlalığını gidermeye yardımcı olur ve rahatlama sağlar. Hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinliğe iyi gelir. Gastritten muzdarip olan kişiler, yoğurt yiyerek bazı semptomları hafifletebilirler.
Sindirimin ikinci fazında (çiğnemeyi takiben) görev yapar. Yiyeceklerin geçici olarak büyük miktarda depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.
“Midemizin hacmi ortalama olarak 2-4 lt kadardır. Sanılanın aksine obez kişilerin midesi, zayıf kişilere çok da büyük değildir. Mide kas yapısı lifli bir organdır. Beslenme tarzına göre genişleyebilir ya da küçülebilir.
Midenin de bulunduğu üst karın bölgesinde safra kesesi, karaciğer, pankreas ve üst bağırsak segmentleri de yer alır. Dolayısıyla bu organlarda oluşacak herhangi bir problem mide bölgesinde ağrı hissine yol açabilir.
– Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Aslında mideniz küçülmemiştir. Kilo vermeye bağlı hormonal değişiklikleriniz ve mide gevşemesinin azalması sonucudur.
Asitli yiyeceklere yönelmek: Domates, domates sosu, portakal, greyfurt ve limon gibi besinler mide ekşimesini tetikleyebilir. Bunların en büyük özelliği asidik ve hassas midelerde problem çıkarma risklerinin fazla olmasıdır.
Özellikle tütsülenmiş et-balık tavuk peynir, aşırı tuz içeren gıdalar, salamuralar, yanmış ya da çiğ olarak tüketilen etler, nitrit - nitrat tuzları içeren gıdalar, konserveler ve hazır gıdalar mide kanseri riskini arttıran yiyecekler listesinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri