Mısır Unlu Nişastalı Baharatlı Palamut Balığı Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kapta unu nişastayı baharatları iyice karıştıralım. Tavayı koyup kızdıralım baharatlı karışıma balıkları bulayarak silkelim. Sonra kızartalım, sıcak servis yapalım istediğimiz garnitürle tüketibiliriz .
Mısır unu yerine kullanılabilecek pek çok kıvam arttırıcı madde vardır. Beyaz un, pirinç unu, mısır nişastası, tapyoka unu, guar zamkı ve sorgum unu, koyulaştırıcı maddeler için birinci sınıf çözümlerdir.
Balıkları temizleyip yıkıyoruz ve suyunu iyice süzüyoruz . 3-4 kaşık sıvı yağ ve tatlı kaşığı tuzla tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz sonra tavaya yağı koyuyoruz. Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
1 adet büyük boy palamutu balıkçınıza fileto şeklinde kestirip, kılçıklarını ayıklattırın. Daha sonra orta boy bir kap içine 4 yemek kaşığı mısır unu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı kırmızı toz biber koyup, karıştırın. Palamutları hazırladığınız mısır unlu karışıma bulayın.
İlgili 34 soru bulundu
Hamsinin orta kılçıklarını ayıklayın. Her birini mısır ununa batırıp tavaya dizin. Kısık ateşte kapağını kapatıp pişirin ve servis yapın. Karadeniz'in simgesi hamsi Marmara'da da bulunur.
Temizlenmiş olarak alınan balıklar güzelce yıkanır suları süzülür ve tuz ile ovulur. Daha sonra mısır ununu bulanarak tavaya yağ koyularak kızdırılır. Kızan yağa balıklar yavaşça koyulur ve arkalı önlü yaklaşık beşer dakika pişirilir.
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Izgara Balık
Pişirirken balığı kurutmamak önemlidir. Mangal ateşinde yapmayı düşünüyorsanız ateşin ayarı da önemlidir. Kömür kullanıyorsanız pişirmeye başlamadan yaklaşık yarım saat öncesinde mangalınızı yakmalısınız. Izgarada pişirilecek olan balık soğuk olduğu takdirde, pişirme süresi uzar ve tadı daha lezzetli olur.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Hamsi tava mısır unsuz yapılır mı? Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir.
Tuzladığınız balıkları arkalı-önlü mısır ununa bulayın. Tercihe göre mısır özü yağını teflon bir tavada kızdırın. Mısır ununa buladığınız istavritleri, arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın. Kızaran balıkları fazla yağını bırakmaları için kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balıkları yıkayıp suyunu tamamen süzdükten sonra, biraz yağlayıp ardından unlayabilirsiniz. Bu sayede daha az yağ çekerler. Balıkları tavaya koymadan önce yağı iyice kızdırın.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine balıkları tek tek baharatlı mısır ununa bulanıp dizilir. Kuru olmaması için bir çay bardağı sıvı yağı balıkların üzerine gezdirilir. Daha sonra fırça ile hamsilerin üzerine tamamen yayılır. 180 derecede ısıtılan fırında yirmi dakika çıtır çıtır kızarana kadar pişirilir.
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır. 1988 yılında 90 bin ton ile hemen hamsiden sonra yer alır. Kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır.
Öncelikle filetonuzun her iki yüzünü tuzlayın. Bu sırada kızartma tavasını zeytinyağı ile hafifçe yağlayın ve ocağınızı orta ateşte açın. Ardından sırayla somon filetoların her iki yüzünü mısır ununa bulayın.
Ayıklayıp yıkadığınız hamsileri süzgece koyup bekletiyoruz ve tuzluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine balıkları tek tek mısır ununa bulayıp güzelce diziyoruz. Dizme işlemi bitince sıvı yağı balıkların üzerine gezdiriyoruz . Daha sonra yumurta fırçası yardımıyla balıkların tamamen üzerine yayıyoruz .
Balık sezonu açıldı, palamutlar tezgahları doldurdu.. Kolay bulabildiğimiz bu lezzetli balığı, klasik bir tava tarzında pişirmesek olmazdı.Her balığın en lezzetli haline büründüğü bu pişirme tekniğini tüm balıklarınıza kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey biraz mısır unu, beyaz un ve kızartmak için sıvı yağ!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri