Mısır nişastası sıvı bazlı gıdalarda (örneğin, çorba, soslar, salça, muhallebi) düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
Buğday Nişastası: Buğday tanesinin özünden elde edilen bu nişasta çeşidi en çok baklava hamuru açmada, sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılır. Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Mısır nişastası, sağlıklı cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik etmeye ve cildin sağlıklı işleyişini sürdürmeye yardımcı olan A, B1, B2, C Vitamini ve çinko, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
İlgili 15 soru bulundu
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pişirdiğiniz çorbanın kıvamı içinize sinmediyse tüm çorbayı dökmeyi aklınızdan bile geçirmeyin; çünkü bu basit yöntem çorbanızı kurtarmaya yetecek! Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Mısır nişastası ile hazırladığınız muhallebi ile nefis bir etimek tatlısı yapabilirsiniz.
Azar azar mısır nişastasını ilave edelim ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Sonra hamurdan küçük parçalar koparalım ve elimizle şekil verelim. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzerleri çatlayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Fırından fırına pişirme süresi değişebilir, kontrollü olalım.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Gıda sektöründe yaygın bir ham madde olan nişasta, beyaz ve renksizdir. Kokusu ve tadı da olmayan bu toz madde, parçaları birbirine bağlayacak kadar kuvvetli bir yapıya sahiptir.
İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Mısır nişastası çok uzun zamandır bebek pudrasına alternatif olarak kullanılmaktadır. Yoğunluğu pudra ile bire bir aynı olduğundan aynı emiciliği sağlayacaktır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Nişasta kolay topaklanan bir gıda maddesidir. Muhallebiyi hazırlamaya başlarken ilk adımınız, mutlaka başka bir kap içinde kullanacağınız nişastayı az miktarda süt ile çırparak açmak olmalıdır. Muhallebinizi pişirirken pürüzsüz olması için ocaktan alıncaya kadar sürekli karıştırmanız ve topakları ezmeniz gerekir.
Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur. Hamsinin kızartması, ızgarası ve buğulaması güzel olur.
Mısır nişastasında ayriyeten de mısır vardır koyulaşmaya yardımcıdır. Mısır nişastası daha çok çorbalarda kurtarıcı bir besindir. Bu besin kıvamı yerine getirdiğinden dolayı çorbalarda koyulaştırmak için sıklıkla tüketilir.
Mısır nişastası, unlu mamullerde, tatlılarda ve çeşitli diğer yemek tariflerinde de kıvamı tutturmak için kullanılan bir un türüdür. Çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan insanlar için de mükemmel bir alternatif bir üründür.
Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Nişastalı Kurabiye Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Tarifte mısır ya da buğday nişastası kullanabilirsiniz.
Hamuru için; 5 su bardağı un (artırılabilir ya da hamurun kıvamına göre azaltılabilir) 1 su bardağı buğday nişastası 1 yemek kaşığı tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri