Nezihe Araz'ın yazdığı Afife Jale adlı oyun 1987-1988 yıllarında İstanbul'da sahnelendi. 1997 senesinde, her yıl çeşitli dallarda verilen “Afife Jale Tiyatro Ödülü” kuruldu. 1998 yılında Beşiktaş Belediyesi'nin açtığı Ortaköy Kültür Merkezi'ndeki tiyatroya Afife Jale Sahnesi adı verildi.
Afife Jale (1902, İstanbul - 24 Temmuz 1941, İstanbul), Türk oyuncu. Müslüman-Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük ederek Türk tiyatrosunda sembol bir isim olmuştur.
Afife, 13 Nisan 1919 tarihinde “Jale” takma ismi ile Apollon tiyatrosunda (bugünkü Reks sineması) sahneye çıktı.
Türk tiyatrosunun sembol isimlerinden biri olan Afife Jale, sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncudur. Müslüman-Türk kadınların tiyatro sahnelerine çıkmasına öncülük etmiştir. Onun adına 1997'den beri Afife Tiyatro Ödülleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda hayatı pek çok filme konu olmuştur.
İlk oyunundan sonra Tatlı Sır oyununda da sahneye çıkan Afife, yine bu dönem Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda ilk defa Jale takma adı ile Kadıköy'deki kışlık Apollon Tiyatrosu'nun (daha sonra adı Rex sineması olan) sahnesinde oynamaya başlamıştır. Afife bundan sonra Afife Jale olarak anılacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Not -2- İlk kadın tiyatro oyuncusunun anısına Ortaköy'de ''Afife Jale Sahnesi'' açılmıştır. Sahneye Çıkan İlk Türk Kadın Tiyatro Sanatçısı Hangi Oyunu Oynadı? Sahneye çıkan ilk Türk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale'nin rol aldığı ilk oyun Yamalar'dır. Dram türündeki oyun Hüseyin Suat tarafından kaleme alınmıştır.
Fatma Nudiye Yalçı, Cumhuriyet dönemi ilk kadın tiyatro yazarıdır. 1904 yılında İstanbul Kasımpaşa'da doğmuştur. Bir kadın tarafından yazılan ilk tiyatro oyunu olan “Beyoğlu 1931”isimli eser yazara aittir. Yazdığı oyun,sahnelenmesi için programa alınmış ancak sonradan iptal edilerek sahneye taşınamamıştır.
Buyarışmada Thespis birinci oldu.
Geçmiş Oyunculuk MÖ 534 yılına dayanır. Yunan oyuncu Thespis, Theatre Dionysus sahnesinde, bir oyunda ilk kez konuşan oyuncu oldu. Thespis'in anısına, oyunculara Thespians adı verildi.
Afife bir yıldan uzun bir süre provalara katıldı ama sahneye çıkma olanağı bulamadı. Hüseyin Suat'ın (Yalçın) Yamalar adlı oyunu oynanacaktı. Başrolü oynayan Eliza Binemeciyan Paris'e gidince, bu rol için Afife'ye karar verildi.
İlk Türk kadın tiyatro oyucusudur. Afife Jale, 1902 de orta halli bir ailenin kızı olarak İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. Dr. Sait Paşa'nın torunudur ve babası Hidayet beydir.
Bedia Muvahhit, 31 Temmuz 1923 tarihinde İzmir'de ilk kez sahneye çıkışını şöyle anlatmıştır: “Eşim Muvahhit, İzmir'e arkadaşlarıyla bir turne yapmıştı. Ben de gittim.
Afife, “Jale” takma ismiyle 22 Nisan 1920'de Apollon Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Böylece sahneye çıkan ilk Türk kadın tiyatro sanatçısı olarak tarihe geçti. Bugünden sonra Afife Jale olarak bilinmeye başladı.
1920 yılında Darülbedayi, Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununu Kadıköy'deki Apollon Tiyatrosu'nda sahneledi. Bu oyunda Emel adlı rolü oynayan Eliza Benemenciyan, yurt dışına gittiği için, bu role Afife seçildi. "Jale" takma adıyla 22 Nisan 1920 tarihinde 18 yaşında Apollon Tiyatrosu'nda sahneye çıktı.
Jale, son olarak 2011 yılında Mor albümü ile hayranlarını sevindirmişti. Peki, 90'ların yıldızlarından biri olan Jale şu an ne yapıyor? Jale, müzik kariyerine devam ediyor. Şarkıcı, en son Metin Özülkü, Reyhan Karaca, Sibel Alaş gibi isimlerle 90'lara özgü bir konser verdi.
Jale Bekar ya da bilinen adıyla Jale 24 Temmuz 1961 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk pop müzik şarkıcısı. 24 Temmuz 1961 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, bu yıl 19 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek görkemli bir törenle sahiplerini bulacak.
Aslen Denizli'nin, Çal ilçesinden olup, babası Denizli Mebusu Sadık Bey'in görevi nedeniyle henüz 3 yaşındayken Denizli'lerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul'un Altunizade semtine taşınmışlardır. Babasının karşı çıkmasına rağmen 12 yaşında ud çalarak musikiye başladı.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri