Silajlar ve özellikle mısır silajı süt sığırlarının beslenmesinde önemli bir kaba yemdir. Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Silajlar ve özellikle mısır silajı süt sığırlarının beslenme- sinde önemli bir kaba yemdir. Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir. Mısır silajı enerji bakımından oldukça zengindir.
İştah Açıyor, Süt Verimini Arttırıyor, Silajlık Mısırın Hasadına Başlanıldı - YouTube.
Sahip olduğu lezzet ve kokusuyla hayvan beslemede kuru madde tüketimini arttırır. Süt verimi, süt proteini, süt yağı ve sindirim derecesinde belirgin artışlar gerçekleşmektedir. Yapılan çalışmalarda günlük süt veriminde %11 - %13.5 oranında artış sağladığı tespit edilmiştir.
Mısır Silajı sindirimi kolay, besin değeri yüksek bir yemdir. Mısır silajı Lezzetli oluşu iştah açtığı için hayvanların dengeli beslenmesine yardımcı olur. Mısır silajı ile beslenen hayvanlar sağlıklı olur, tüyleri daha parlak olduğundan pazar değeri artar.
İlgili 33 soru bulundu
Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Mısır silajı enerji bakımından oldukça zengindir.
Silajlar, hayvanların toplam kuru madde ihtiyaçlarının en fazla 1/3”ünü karşılayacak miktarda verilmelidir. Örneğin bir hayvanın günlük kuru madde ihtiyacı 15 kg ise bunun 5 kg'ı silaj olarak verilebilir. % 25 kuru madde içeren silajla bu ihtiyaç karşılanacaksa, silajın 20 kg verilmesi gerekir.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
İnekler günde 40 ile 60 kg su içerler. 1 kilo süt üretmek için 3 litre su içmelidirler. Kaba ve konsantre olmak üzere iki çeşit yiyecek vardır. Yemin 2/3 yonca gibi kuru otlardan oluşmalı ve fabrika yemi ise en fazla yem ihtiyacının 1/3 ü olmalıdır.
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Tam tahıllı buğday, kara buğday, siyez gibi tahıl kaynakları içeriğindeki vitamin mineraller, aminoasit örüntüsü ile süt kalitenizi artırır.
Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Bunlar uygun zamanda biçilirse enerji bakımından da iyi durumda olurlar.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir.
Bir besi hayvanı günde canlı ağırlığının % 2.5'i kadar kuru madde tüketir. Yani 200 kg ağırlığındaki hayvan bir günde 5 kg, 500 kg ağırlığındaki 12.5 kg kuru madde tüketmelidir.
2.Süt Sağma Makinesi ile Sağma Yapın!
Çıkan miktar az olabilir. Örneğin elektrikli göğüs pompası ile sağma yaparken ya da diğer süt sağma araçlarını kullanırken tıpkı emzirmede olduğu gibi (tamamen aynısı değildir ancak büyük ölçüde benzerdir) göğsünüze bol bol ileti göndererek sütünüzün artması sağlanmaktadır.
Sütünüzün kesilmesinden şüphe ettiğinizde çocuk doktorunuz ile görüşerek bebeğinizin yeterli şekilde beslenmesi için gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu sırada da anne sütünüzü artırmak için bol su içebilir, düzenli beslenebilir, uyku düzeninize dikkat edebilir ve stresten uzak durabilirsiniz.
Sütünüzü arttırmak için en başta bebeğinizi saatte bakmaksızın emzirmek çok çok önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk 10 gün sütün olgunlaşma sürecidir. Bu süreçte bebeğinizin rehberliğinde bol bol onu emzirmek, sütünüzün belli bir forma girmesini, olgunlaşmasını sağlayacaktır.
Kurutulmuş Meyveler
Kurutulmuş meyvelerin kalsiyum içeriği yüksek oluyor. Bu özellikleriyle de anne sütünü artırıcı etki yapıyorlar. Günde 1-2 porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde fayda var.
Yaş İncir Ne İşe Yarar? İçerdiği kalsiyum sayesinde, kemik ve diş sağlığına iyi geldiği belirtilir. Emziren annelerin sütünü arttırma özelliğinin yanı sıra demir ve kalsiyum olarak da anneyi desteklemiş olacaktır.
Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Beslenmenizde ara öğünlerde yer verebilirsiniz. Yemeklerinize kimyon ilave etmek hem farklı bir tat verir hem de süt salınımınızı arttırır.
Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir.
Hububat sonrası veya pamuk öncesi yetiştirilen silajlık bitkiler araziden ana ürün yanında değerli hayvan yemi elde edilmesini sağlar. Silo yemleri açılmadıkça yıllarca bozulmadan kalır ve kaba yemin bulunmadığı dönemlerde yetiştiricinin kurtarıcısı olur.
Özellikle yaygın yapılan hatalardan biri silaja tuz atılmasıdır. Tuz, bakteri faaliyetini engelleyerek fermantasyonu geciktirmekte ve silajın olgunlaşmasını engellemektedir. Bu açıdan silajda tuz kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri