Koyun için fabrika yemi ile pancar posası veya mısır silajı yedirilmez. Çünkü fabrika yemleri enerji ve protein yönünden zengin yemlerin bir karışımıdır. Aslında mısır silajı ve pancar posası gibi yem maddelerini hayvanların ihtiyaçlarına göre tamamlayan yemlerdir.
Ani yem değişikliğinden kaçının. Günde maksimum 2,0 kg mısır silajı, bunun yanında protein kaynağı yem ve ot/saman vermeyi ihmal etmeyin.
Silajlar, hayvanların toplam kuru madde ihtiyaçlarının en fazla 1/3”ünü karşılayacak miktarda verilmelidir. Örneğin bir hayvanın günlük kuru madde ihtiyacı 15 kg ise bunun 5 kg'ı silaj olarak verilebilir. % 25 kuru madde içeren silajla bu ihtiyaç karşılanacaksa, silajın 20 kg verilmesi gerekir.
İlk 3-5 gün azar azar ve diğer yemlerle birlikte alıştırarak verilmelidir. hayvanlara silaj verilmemelidir. Doğumuna 2 ay kalmış gebe hayvanlara verilen silaj miktarı azaltılmalıdır.
Mısır Silajının Faydaları
Mısır Silajı sindirimi kolay, besin değeri yüksek bir yemdir. Mısır silajı Lezzetli oluşu iştah açtığı için hayvanların dengeli beslenmesine yardımcı olur. Mısır silajı ile beslenen hayvanlar sağlıklı olur, tüyleri daha parlak olduğundan pazar değeri artar.
İlgili 22 soru bulundu
Gruplardan birine kaba yem olarak saman (kontrol), diğerlerine sırasıyla, şeker pancarı posası silajı (ŞPPS), şeker pancarı yaprağı silajı (ŞPYS), mısır silajı (MS), arpa silajı (AS) ad libitum olarak verilmiştir. Konsantre yem tüm gruplara kuzuların canlı ağırlığının %2'si kadar verilmiştir.
Elde edilen verimler ise, ülkeye ve yetiştirilen çeşitlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
Doğumuna 2 ay kalmış gebe hayvanlara verilecek silaj miktarı azaltılmalı, ayrıca 8-10 kilo süt veriyormuş gibi kesif yemle beslenmelidir. Ayrıca, gebe hayvanlara küflü, bozulmuş silajları vermemeye ayrı bir özen göstermelidir. Süt yabancı kokulara karşı son derece hassas bir yiyecektir.
Şekerli su hazırlanarak hayvana içirilir. Hasta hayvana tuz yalatırlar, suyuna da tuz atarlar. Üşüyen nefesi hırıltılı çıkan hayvana töngel yaprağı, ıhlamur veya yeşil çay kaynatılıp içirilir.
Sayın yetiştirici, Koyun için fabrika yemi ile pancar posası veya mısır silajı yedirilmez. Çünkü fabrika yemleri enerji ve protein yönünden zengin yemlerin bir karışımıdır. Aslında mısır silajı ve pancar posası gibi yem maddelerini hayvanların ihtiyaçlarına göre tamamlayan yemlerdir.
PAKETLENMİŞ TANELİ MISIR SİLAJI ( SİLAJ SLAJ SILAJ )TONU 2.300TL.
Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir.
Gübreleme ; Mısır ekilecek toprakta organik madde seviyesi iyi olmalıdır. Ekimle birlikte dekara 50 kg. 15-15-15 kompoze gübre verilmelidir. Birinci çapayla birlikte dekara 20 kg. üre verilmelidir. Mısıra potaslı gübre verilmesine gerek yoktur.
Koyunları en az 7-8 saat boyunca otlatırlardı. Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.
Koyunlar, hemen hemen her türlü kaba otları yiyebilirler. Eski çiftçiler koyunları daha çok mera ve saman şeklinde besleme tekniğini ile beslerlerdi. Fakat teknoloji ve sanayinin de gelişmesiyle koyun besiciliğinde daha çok yüksek miktarda tahıl içeren yemler kullanılmaya başlandı.
Koyunlar, selülozu fazla olan yemleri kolayca yerler. Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
Tüm hayvanların tuza ihtiyacı olduğu için, doğadaki mevcut tuz yalama alanları, popüler hayvan toplanma noktaları gibidir. Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
İştah Açıyor, Süt Verimini Arttırıyor, Silajlık Mısırın Hasadına Başlanıldı - YouTube.
Eğer bakteri faaliyeti zayıf ve yetersiz olursa silajın bozulma riski artmaktadır. Özellikle yaygın yapılan hatalardan biri silaja tuz atılmasıdır. Tuz, bakteri faaliyetini engelleyerek fermantasyonu geciktirmekte ve silajın olgunlaşmasını engellemektedir.
Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor. İlk sulama, birinci ara çapası sonrası, ekin boyu 10-15 cm'ye geldiğinde yapılıyor. İkinci sulama boğaz doldurmanın ardından, üçüncü sulama tepe püskülü çıkmadan 4-5 gün önce, dördüncü sulama ise süt olum devresinde gerçekleştiriliyor.
Mısır, yetiştirildiği iklim bölgesine göre 3 günde bir veya haftada bir sulanabilir. Bölgenin yağış koşullarının yeterli olduğu durumlarda ise ekstra sulama yapmaya gerek olmayabilir. Ancak toprağın nem oranının periyodik olarak kontrol edilmesi, sulama programı oluşturmak için etkilidir.
2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri