Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
Mısır unu - Artvin
Artvin in hemen hemen her yerde bulabileceğiniz mısır unu ; Yumuşak, ince, bej rengi, pudra görünümündedir. Kokusuzdur ve yumuşak bir tadı vardır. Mısır unu opak olmasına ve suda çözündüğünde beyaz kalmasına rağmen, ısı bu çözeltiyi saydam hale çevirir.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
Mısır ununun içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunur. Bu da hem yetişkinler hem de çocuklar için besleyici olmasını sağlar. İçerdiği mineral ve vitaminler ile de vücudun daha zinde kalmasına yardımcı olur. Mısır ununda fosfor, demir, B2, protein ve A vitaminleri vardır.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
İlgili 18 soru bulundu
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Yumurta ve şeker çırpılır, sonra yoğurt ve sıvı yağ eklenip tekrar çırpılır. Mısır unu ve normal un da yavaş yavaş eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu eklenip, yağlanmış fırın tepsisine dökülüp üzerine susam ve çörek otu eklenir. Fırında pişirilip dilimlenip servis yapılır.
Mısır unu, mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir.
Mısır ekmeği karbonhidrat ağırlıklı olup spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Mısır unu nasil anlaşilir? Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur. Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez.
Mısır Unu: Glutensiz, Çinko Zengini!
Kilerinizde mutlaka bulunması gereken mısır unu; yemeklerinize çeşitlilik katar. Kek ve ekmeklere eklenebilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olmasından dolayı insan vücuduna sayısız faydası bulunmaktadır. Ayrıca bu un çinko bakımından da zengindir.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Beyaz mısır unu genellikle ekmek yapımında kullanılan bir undur. Doğal lezzeti sayesinde ekmeği hoş kokuludur. Bölgemizde bir Gürcü geleneğinin devamı olarak mutfaklardan eksik olmayan ürünümüzde, koruyucu ve katkı maddesi yoktur. Yerli üretimdir.
Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir. Yulaf Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir.
Doyurucu bir besin olmasından dolayı diyette Mısır unu önerilir. Özellikle ara öğünlerde yoğurt ve bir dilim mısır ekmeği tüketmek sindirim sisteminizin çalışmasına ve kilo vermenize yardımcı olur.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Mısır unu, glutensiz ürünlerdendir.
Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
KUYMAK - MUHLAMALIK MISIR UNU Fırınlanmış Mısır Unu odun fırınında kavrulan mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir ve mısır ekmeği, balık, çorba çeşitleri, kuymak gibi bir çok yemeğin yapımında kullanılır ve kullanıldığı yemeklere lezzet katar.
Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Unu koyalım mısır ününü koyalım. Sırasıyla baharatladığımız göğüsleri ilk yumurtaya batıralım sonra una sonra mısır ununa batırıp. Kızdırdığımız kızgın sıvı yağ da kızartalım. Sıcak yada ılık servis yapalım afiyet olsun.
Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz. Öncelikle merhabalar, klasik krep tariflerinizi unutturacak bir tarif paylaşmak istedim. Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri