Piyasada bulunabilecek hardal sosları genellikle yerli veya ithal Amerika tipi hardallardır. Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hâli baharat olarak kullanılır.
Hardal tohumlarının öğütülüp su, limon ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucunda hardal sosu elde edilir.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dilimizde Hardal otu, Acırga, Eşek turpu, Manamıh, Manamuh, Mananık, Mananik, Tüppek ve Yabani hardal adları ile bilinmektedir.
Hardal otu, Akdeniz ikliminin bulunduğu her yerde yetişebilen bitki türüdür. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde bulunur. Ana vatanı ise Akdeniz iklimi ülkeleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır. Özellikle et yemeklerine çok yakışan bu lezzet, kırmızı veya beyaz et ile bütünleşerek harika tatlar ortaya çıkarmanızı sağlayabilir.
Siyah hardal tohumunu ciddi sağlık sorunları olan kişiler, emzirme döneminde olan anneler, hamile kadınlar, karaciğer sorunları olan kişiler tüketmemelidir. Bu tohumun sağlık için faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır.
Hardal türleri
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Diyabet Kontrol Eder: Hardal yaprağı şeker hastaları için mükemmeldir. Çalışmalar, oksijensiz moleküllerin etkilerini nötralize etmeye yardımcı olan ve şeker hastalarında oksidatif stresin neden olduğu zararlara karşı koruyan bir hardal bitkisinin oksidasyon önleyici faaliyetlerini göstermiştir.
Buruk, hafif acı, hafif de ekşi bir tada sahip olan hardalı evde yapmak da mümkün aslında. Dışarıdan hazır alınanla aralarında dağlar kadar fark olacağının da altını çizelim. İçinde taneleri olan nefis bir dijon hardalı yapmak için tane ve toz hardala, ekşiliği için de sirkeye ihtiyacımız var.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Hardal yeşillikleri en iyi nemli, zengin toprakta yetişir. Toprağı ekime hazırlamak için, kompostu ekim alanına yayın. Dikiminizi zamanlayın. Hardal yeşillikleri daha soğuk sıcaklıklarda gelişir ancak yaz aylarında iyi büyümez.
5. Dünya mutfaklarına doğru yola çıktığınız zaman karşınıza bol bol çıkan hardal özellikle Hint mutfağında çok sık tercih edilen bir sostur. Vegan bir sos olması nedeniyle ön plana çıkan bu sos lahana, fasulye, patates gibi sebzelere çok yakışmaktadır.
Başlıca faydaları: Hazmı kolaylaştırmakta ve kabızlığı önlemektedir. Göğsü yumuşatan hardal otu öksürüğe de iyi gelmektedir. Ayrıca göğüs hastalıklarına iyi gelen bu ot bronşit ve de zatürreye de iyi gelir. Romatizma ağrılarına da iyi gelecek olan hardal otu, akciğer zarı iltihabında da iyileştiricidir.
Değerli kardeşimiz, Tıbbi açıdan bir sakıncası olmadığı sürece, hardal yağı kullanmakta bir sakınca yoktur.
Ağız yoluyla çok fazla miktarda siyah hardal tohumu alımı boğazınızı tahriş edebilir. Özellikle uzun süre ciltte tutulduğunda cilt hasarına sebebiyet verebilir. Fazla tüketimi karaciğerinizi yorabilir. Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir.
Yüksek Tansiyonu Önler
Hardal, kan akışını içerisinde potasyumla dengede tutar. Bunun sayesinde yüksek tansiyon kontrol edilebilir duruma getirilebilir. Ayrıca felç ve inme riskleri oldukça azalır.
Bağırsakları hareketlendiren hardal tohumu, bağırsakların kısa sürede rahatlamasını sağlayacaktır. Yemek sonrasında oluşan hazımsızlık gibi problemleri de yine hardal tohumu iyileştirebilir.
Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Benim önceden yapıp buzluğa koyduğum hardalım vardı, onu çıkardım. Daha önceden paylaşmıştım. Diğer yandan soğan ve kırmızı biberlerimizi doğrayıp kavuruyoruz. Üzerine haşlanmış hardalları ilave edip bir 3-5 dk pişiriyoruz.
Hardal otunu uzun süre haşlarsanız eğer fazla yumuşayacaktır ve dağılacaktır bu sebeple süreye dikkat ediniz, 5 dakika haşlayınız. Kaynar sudan soğuk suya alma sebebi otların şoklanarak pişmelerinin durmasını sağlamak ve renklerini daha canlı hale getirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri