Mısır mutfağında köfte ve kebaplar da sık sık tüketilir. Özellikle mumbar, en sevilen yemeklerden biridir. Bunun dışında kuzu, tavşan ve tavuk etinden hazırlanan kebaplar, akşam yemeğinde servis edilir.
Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir.
Kahvaltıda pide, haşlanmış yumurta, tahin, tereyağı ve pastırma ile ikram ediliyor. Mısır'lılar ana yemek niteliğinde öğle yemeğini biraz geç yiyorlar. Öğle yemeğinde yazın havanın aşırı sıcak olmasından dolayı sebze ve meyve ağırlıklı beslenirler. Ne de olsa sebze ve meyve Mısır'da çok fazla yetişiyor ve ucuzdur.
Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
İlgili 33 soru bulundu
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Mısırca, Afroasya dillerine bağlıdır.
Ülkede yaygın olarak Sünni Müslüman nüfus yaşar. Toplam nüfusun yüzde 90'ı Müslüman'dır. Yüzde 9 oranında ise Kıpti bulunmaktadır.
Mısır'da "Kahve Türki" yani Türk kahvesi oldukça yaygın ve çok da sevilerek içiliyor. Ancak kahveyi isterken "Osmanli" demeniz önemli. Çünkü "Osmanli" demezseniz kahveyi cam bardakta içmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Mısır'ın en önemli tarım ürünleri arasında; pamuk, domates, pirinç, buğday, mısır, patates, soğan-sarımsak, zeytin, şeker kamışı, hurma, narenciye, mango ve bahçecilik ürünleri (üzüm, çilek, biber, şeftali, kavun, karpuz) yer almaktadır.
Resmi dili Arapça'dır. Ülkede genel olarak Mısırca ya da Mısır Arapçası olarak bilinen diyalekt kullanılır. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da burada sık kullanılan diyalektler arasında sayılabilir.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısır'da hiç kimse aç kalmaz 🙂
Bu sebze ve meyveler arasında fava fasulyesi, bamya, bezelye, salatalık, hurma, üzüm ve incir başı çekmektedir. Ayrıca Firavunlar döneminde buğday ve arpa, ekmek ve bira yapımında kullanılmıştır.
Mısır'da da tarih boyunca son derece popüler bir içecek olan çay, ağırlıklı olarak sohbet sofralarında dostlarla bağ kurmak amacıyla içilir ve eve gelen misafirlere de ikram edilir.
1 kilogram soğan 6 Mısır lirasıdır. 1 adet kıvırcık marul 5 Mısır lirasıdır. Mısır'da 1,5 litrelik su 5 Mısır lirasıdır.
Ülke, 1.010.000 km² kapsayan toprak parçasına ve 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 104 milyon nüfusa sahiptir. Bu yönüyle Mısır, Dünya'nın en kalabalık 14. ve Afrika'nın da en kalabalık 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Kahire'dir. Resmî dili Arapça, resmî dini ise İslâm'dır.
Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir. Mısır'ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir.
Mısır, Afrika kıtasında bulunduğu için sıcak ve kurak bir ülkedir. Afrika kıtasının tüm coğrafi özelliklerini taşıyan bu ülke Sina Yarımadası üzerinde de olduğu için Afrika ve Asya kıtası arasında bir köprü görevi görür.
Koruyucu tanrıça olarak firavunun savunucusu ve koruyucusu olarak kabul edildi. Hatta Bubastis şehri kedi olan Tanrıça Bastet'e atfedildi. Kediler Mısır'da her zaman saygı duyulan bir konumdaydılar ve bir ailenin sevgi dolu üyesi olarak evcilleştirildiler. Hatta öldükten sorna arkalarından yas tutularak mumyalandılar.
Mumyalar Mısırlıların Kökeninin Anadolulu ve Avrupalı Olduğunu Gösteriyor. Antik Mısırlıların şaşırtıcı soyları; yapılan gen araştırmasında, Afrika'dan daha çok Anadolulu ve Avrupalı oldukları ortaya çıktı.
* ülkenin ismi cumhûriyet masr'al arabiye diye geçer kendi dillerinde, mısır kelimesi de masr'al 'dan gelir. mısırlılar ülkelerine "mısr" diye hitap ederler.
Mısır Nerelerde Yetişir? Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır.
Mısır "ülke adı" özel adından türetilmiştir. Bu sözcük Arapça miṣr مصر z "1. büyük şehir, metropol, başkent, 2. Kahire kenti" sözcüğünden türetilmiştir.
Koptik veya Kıptice, Antik Mısır'da konuşulan ve bugünkü Kıptilerin konuştuğu dile verilen ad. Hami dillerinden olup, alfabesinde 32 harf vardır. Bunların 24 tanesini Yunan alfabesinden almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri