Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Parmesan peyniri (İtalyanca: Parmigiano Reggiano), sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri.
Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Türkiye'nin en yüksek bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesi2nde hayvancılığında fazla olmasından kaynaklı kıymetli sütlerden üretilen peynirlerin yoğun olduğu bir bölgedir. Bu bölgenin en önemli peynirleri; Erzurum çivil peyniri, Kars gravyeri, Van otlu peyniri, Saçak peyniri, Şavak Tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri.
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Türkiye'de en sık tüketilen yöresel peynir çeşitlerinden biri olan Ezine peyniri, isminden de anlayacağınız gibi Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü bir süt ürünüdür. Ezine peyniri, eşsiz aroması ve lezzeti ile kahvaltı sofralarına çok yakışan bir peynir çeşididir.
Fransa, en fazla peynir çeşidi bulunan ülke! Peynir, Fransızlar için bir “yaşam tadı”. Peynirle yatıp peynirle kalkıyorlar. Ve de bütün dünyaya peynir ihraç ediyorlar.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Tam yağlı ezine peyniri, rakıya en çok yakışan peynirdir.
Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.
Türkiye, peynir çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ülke olup, 150'den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır.
Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan peynir, insanlık tarihi kadar eskidir. Kaşar peynirinin tarihi ise, o kadar da eski değildir. Bundan yaklaşık 110 yıl önce, Selanik'te yaşayan ve babası beyaz peynir üreticisi olan Raşel isminde bir Yahudi kızı tarafından bulunmuştur.
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri