Mısırözü yağı kızartma, fırınlama ve derin kızartma tarifleri için önerilmektedir. Zengin tadı ve yüksek vitamin içeriği nedeniyle salata, sos ve mayonez hazırlanmasında kullanılabilir. Endüstriyel uygulamalarda ise atıştırmalık gıda endüstrisinde dayanıklı ve güvenilir bir kızartma yağı olarak kullanılır.
Mısır yağının yanma noktası 232 derecedir ve bu yağ kızartmalar için uygun bir yağdır.
%56 çoklu doymamış yağ, %31 tekli doymamış yağ ve %13 doymuş yap içerir. Doğal ve mineral bakımından zengindir. E vitamini ve antioksidan içerir. Bu yüzden birçok yağ çeşidine göre daha sağlıklı olduğu düşünülür.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Mısır özü yağı; %52 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %32 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %16 oranında doymuş yağ içermektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Hindistan cevizi yağı genellikle en iyi seçeneği sunar, bu da onu kızartma için en sağlıklı yağ haline getirir. 8 saat 180 derecede sürekli kızartıldıktan sonra bile, kalitesi bozulmaz. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin %90'ından fazlası doymuş yağdır ve yüksek sıcaklıklara karşı çok dayanıklıdır.
Mısır yağı nerelerde kullanılır? Mısır yağı 235 dereceye kadar ısıya dayanıklı, yanmayan ve okside olmayan bir yağ çeşididir. Bu nedenle çoğunlukla kızartmalarda kullanılır. Soğuk tüketilen yemekler için uygun bir yağ çeşidi olmamakla birlikte; sıcak yemeklerin ve salataların içinde de kullanımı tercih edilebilir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Sebze yemeklerinde de Sunar Mısır Yağı. Sunar Mısır yağı ile canlı görünümünü kaybetmeyen hafif ve sağlıklı sebze yemekleri yapabilirsiniz. Sunar Mısır yağı tüm salata soslarında kullanılabilir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil!
Mısırözü yağı kızartma, fırınlama ve derin kızartma tarifleri için önerilmektedir. Zengin tadı ve yüksek vitamin içeriği nedeniyle salata, sos ve mayonez hazırlanmasında kullanılabilir. Endüstriyel uygulamalarda ise atıştırmalık gıda endüstrisinde dayanıklı ve güvenilir bir kızartma yağı olarak kullanılır.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Yine de “Tereyağı kullanmak istiyorum” derseniz saf, arıtılmış olanları kullanarak kararmayı önleyebilirsiniz. En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz. Mısır tercih ederken de önceliğiniz cin mısır ya da Arjantin mısırı olursa daha iyi bir sonuç alırsınız.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış 'iyi' yağlar kalp hastalığına karşı taşıdığınız riski azaltıyor. Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor.
Çok sağlıklı olması ve kokusuz, güzel aroması nedeniyle oldukça sevilen Çotanak Aspir Yağı, her geçen gün popülaritesini daha da arttırmaktadır. Çotanak Aspir Yağı özellikle soğuk yemekler ve kızartmalarda sizlere enfes tatlar sunacaktır.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Bununla birlikte, çok miktarda çoklu doymamış yağ içeren yemeklik yağlar kızartma için daha az uygundur. Bunun nedeni, çoklu doymamış yağların kimyasal yapılarında iki veya daha fazla çift bağ içermesidir. Bu çift bağlar oksijenle reaksiyona girebilir ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabilir.
(PEMBENAR ÖZEL) Hindistan cevizi yağı Hindistan cevizi yağı sağlıklı doymuş yağlar arasında bulunur. Güzellik dışında yemek sektöründe de tercih edilen ve birçok yemeğe lezzet katan hindistan cevizi yağını mutlaka mutfağınızda bulundurun.
Seçenekler: 1 lt Pet57,90 TL/lt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri