Gecikme Zammı Uygulanacak Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
Ek MTV ödemesi tutarı, bu yıl ödenen ücret ile aynı olacak. MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi.
Temmuz sonrasında ödenecek ilk taksitin son ödeme tarihi 31 Ağustos 2023, ikinci taksitin son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2023 olarak açıklandı. MTV ödenmezse ne olur? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri geciktiğinde oluşan borç vergi dairesi tarafından takibe alınıyor ve aylık %1,4 oranında gecikme faizi işliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi.
Ek MTV gibi bir amme borcu süresi içerisinde ödenmediği için 6183 sayılı Yasa m.55 gereğince kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlunun 15 gün içerisinde borcunu ödememesi halinde, 6183 sayılı Yasanın muhtelif maddeleri uyarınca hakkında haciz uygulanır.
MTV ödemesini zamanında yapmazsanız günlük gecikme faizi uygulanır. Yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapmamanız halinde ise kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.
Söz konusu vergi, İnteraktif Vergi Dairesi internet adresi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden "hızlı ödeme" menüsüyle şifresiz olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının mobil uygulamasından, "www.gib.gov.tr" üzerinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartıyla veya banka hesabından havaleyle ödenebiliyor.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Her araca özel olarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödenmesi için yıl içinde iki ayrı tarih belirlenmiştir. Buna göre; ilk taksit, 1 Ocak-31 Ocak; ikinci taksit, 1 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında iki eşit taksit olarak ödenmek zorundadır.
Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı'ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.
Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacak.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödenmeyen Araç Muayeneden Geçer mi? Trafik cezasında olduğu gibi MTV borcu olan araçlar da muayeneden geçemiyor. Aracınızın üzerinde borç olup olmadığını öğrenebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın “MTV Borç Sorgulama” ekranını kullanabilirsiniz.
Gib.gov.tr sayfasından TC kimlik numaranız ve plaka bilgisi ile borç sorguladıktan sonra gelen ödeme ekranında kart bilgilerinizi girmeden, üstte yer alan Mobil Ödemeler başlığına tıklamalısınız.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
Vergi borcunun olup olmadığına ilişkin bilgiye ulaşılabilen GİB'e bağlı olan İnteraktif Vergi Dairesi olarak ifade edilen internet sitesi üzerinden vergi borcu yoktur yazısı alabilmek mümkündür.
Ek MTV'yi ödemeyenler ne kadar ceza ödeyecek? Ek MTV'yi ödemeyenler her ay yüzde 2,5 oranında gecikme faizi ödeyecektir. Gazetememur.com'un yaptığı hesaplamaya göre, 3 bin liralık ek MTV'si olanlar için 75 TL ek vergi çıkacaktır. Yıllık bileşik gecikme faizi cezası ise yüzde 35 olacaktır.
Normal şekilde geçikmiş MTV borcu zaten polisin sisteminde çıkmaz. Vergi dairesi arabayı hacizlesede polis bunu plakadan sorgulayıp gördüğünde yine bişey yapmaz çünkü sadece hacizli. Ancak kişinin evine gelip arabanın anahtarını teslim edin diyebilirler veya o sırada borcu haciz memuruna ödeyebilirsiniz.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri