Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır.
Birincil kaynaklar: Özgün kitapların veya makalelerin yayınlandığı dergiler bu kaynak türüne örnek olarak verilebilir. Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır.
Birinci elden kaynak nedir? Eğer kişi olayı görmemiş ve gören kişinin söylediklerini ve duyduklarını bize aktarıyorsa bu birinci elden kaynaktır.
Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.
Birinci elden kaynaklar, üzerinde çalışılan döneme, şahsa ve olaya en yakın kaynaklardır. Birinci elden kaynaklar, bunlar üzerine yorum ve değerlendirme yapan, onları zikreden ikinci elden kaynaklardan farklıdırlar, ikisinin arasındaki fark, geçmiş dönemler için daha belirgin ve kesindir.
İlgili 33 soru bulundu
İkinci elden kaynak; olayın meydana geldiği zamandan daha sonra oluşan ya da birinci elden kaynaklardan faydalanılarak meydana getirilmiş kaynaklardır. İkinci elden kaynak olarak en iyi örnek tarih kitaplarımız ve tarihte olaylara birebir şahit olmuş kişiler tarafından yazılmış hatıra kitaplarıdır.
Birinci elden kaynaklar, anlattığı veya açıklama getirdiği olayın yaşandığı dönemde yapılmış yani o döneme ait kaynaklardır. Birinci elden olan kaynaklara Orhun Kitabeleri örnek verilebilir. Çünkü zamanını anlatan bir kaynaktır.
Birincil araştırma ham verilere dayanır. İkincil araştırma, önceden analiz edilmiş ve filtrelenmiş, denenmiş ve test edilmiş verilere dayanır. Toplanan veriler bir araştırmacının ihtiyaçlarına uygundur, özelleştirilmiştir. Veriler, kuruluşların veya işletmelerin mutlak ihtiyaçlarına göre toplanır.
Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir. Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa birincil veri olmaktadır.
Birincil veri özellikle araştırmacı tarafından mevcut bir proje için geliştirilen ya da toplanan bilgileri ifade eder. İkincil veri, araştırmacı dışında bir başkası tarafından daha önceden ve/veya eldeki araştırma projesinden daha farklı bir amaç için toplanmaktadır.
Üçüncü el kaynaklar — Genel bilgi ansiklopedileri gibi, ana kaynaklardan veya ikinci el kaynaklardan süzülmüş ve özetlenmiş bilgilerin toplandığı kaynaklardır. Bu kaynaklar genellikle konuyu yeterince kapsamaktan uzak olup bol miktarda farklı görüş barındırabilir.
Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve inkılâpların yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin birinci elden, pek değerli bir kaynak eseridir.
2- İkinci El Kaynaklar: Ana kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan kaynaklardır. Ayrıca kaynakları YAZILI ve YAZISIZ kaynaklar diye de ikiye ayırabiliriz: 1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb...
Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ikincil kaynakların da kaynaklarda gösterilmesidir. İkincil kaynaklar metin içinde aşağıdaki gibi gösterilmektedir: Allport'un günlüğü (Akt., Nicholson, 2003).
Araştırmacının amaçlarına uygun şekilde daha önceden kaynaklarda yer alan bilgiler ikincil ve veri olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle daha önceden hazırlanmış olan kaynaklar şeklinde bu durumu anlatmak mümkün.
İkincil veri kaynağı: farklı amaçlarla daha önceden toplanmış olan veri kaynaklarıdır. Nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları, arşivler, işletme kayıtları vb.
Birincil veriler, araştırmacının kendisi tarafından toplanan, hali hazırda mevcut olmayan veriler olarak tanımlanabilir. İkincil veriler ise, resmî veya özel kurumlardan, kişilerden, basından, istatistik kurumlarından, kayıt defterlerinden elde edilen kısaca analiz için hazır olan tüm ham veriler olarak tanımlanabilir.
1. Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.
İkincil araştırma veya masa başı araştırması bir araştırmadır Halihazırda var olan verileri kullanmayı içeren yöntem. Mevcut veriler, araştırmanın genel etkinliğini artırmak için özetlenir ve derlenir. İkincil araştırma, araştırma raporlarında ve benzer belgelerde yayınlanan araştırma materyallerini içerir.
Pazar ve pazarlama araştırmalarında çoğunlukla amaca uygun olarak hazırlanan anketlerin uygulanması ile elde edilen birincil veriler önem taşır. İkincil kaynaklı veriler konuyla ilgili kişi, kurum ve bilimsel çalışma, rapor, tez, araştırma ve proje gibi eserlerden sağlanır.
On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848'de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır. İkdam Gazetesi sahibi Ahmed Cevdet Bey ile Necib Asım Bey, Pertev Paşa Kütüphanesindeki nüshayı esas alarak 1896 senesinde İstanbul'da basmaya başlamışlardır.
Yazılı kaynakların kullanılmaya başlaması ile arkeolojik kalıntı ve buluntular ikinci planda kalmaktadır. Ancak, Türk tarih ve kültürü araştırmalarında yazılı kaynakların yanında arkeolojik bu- luntulardan da yararlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri