Aracın muayenesinin bittiği durumlarda da çekme belgesi yararlı olacaktır. Çünkü muayenesi biten plakalı araçların satışı yapılmamaktadır. Hurdaya ayrılan veya kaza yapan araçların yasal sorumluluklardan muaf tutulması amacıyla da çekme belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için araç üzerinde bulunan çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir. Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir.
Noterlerde satış için bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler sayesine aracın borcunun olup olmadığı, trafik cezasının ya da muayenesini olup olmadığı görülmektedir. Araç bu noktada eksik olarak kabul edilmektedir. Satış işlemi gerçekleşmediği için, muayenesiz olarak aracın satışı gerçekleşmemektedir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkış izni olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.
Çekme belgeli araçlar da diğer araçlar gibi alınıp satılabilir. Bunun için noter aracılığıyla devir işlemlerinin yapılması gerekir. Eğer aracın plakası değiştirilecekse, bu işlem de noter aracılığıyla yapılmaktadır.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın eksik, bozuk ve çalışmayan bir yeri var ise tamir yapılması gerekir. Tamir işlemleri tamamlanıp eksikler giderilince araç muayeneye sokulur. Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile notere gidilir.
Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Muayene için vekalet gerekmiyor , vekaleti sen alırsan arabayı üzerine alamazsın. +1 Eğer arabayı kendi üzerine alacaksan vekaleti başka birinin üzerine versin, vekil ettiği kişi sana satış yapabilir. Vekil ediceği kişinin TC Kimlik ve Adı Soyadı yetiyor vekalet vermesi için.
e-Devlet'ten Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Oluşturulur? “TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” sayfasına gidin ve e-Devlet'in sizden istediği bilgileri girerek kimliğinizi doğrulayın. Açılan sayfada gerekli bilgileri ve seçimleri yaparak periyodik araç muayenesi için randevu alabilirsiniz.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Sayın meslekdaşım; hacizli aracın noter satışı mümkün ve geçerlidir. Noter satışı sırasında alacaklı bu durumu bildiğinden hacze konu alacağı da kabullenmiş demektir.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Çekme belgeli bir araç satın aldıysanız ve arac ıtrafiğe çıkarmak istiyorsanız öncelikle aracınızın muayene onayını almalısınız ve aracın herhangi bir borcu varsa onu ödemelisiniz. Daha sonrasında gerekli belgelerle noter onayı alarak aracınız için yeni ruhsat çıkartabilirsiniz.
Araç üzerinde plakanın bulunmaması muayeneye engel midir? Araç üzerinde plakanın olmaması; ağır kusur olarak değerlendirilir. Fakat traktörler için çift / tek plaka olabilir.
Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir. Eğer trafik sigortası poliçe dönemi bittikten sonra araç satılıyorsa yeniden sigorta yaptırılarak satış sonrasında hemen iptal ettirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri