Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan sigortalıların primlerinin, en geç çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar banka kanalıyla veya e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden “EK-9 10 GÜNDEN FAZLA TAHSİLATI” seçeneği vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Ayda 10 gün ve üzerinde ev işçisi çalıştıran işverenlerin tescil işlemleri kolay işverenlik³ şeklinde yapılmaktadır. İşveren, yanında ayda 10 gün ve üzerinde çalışan ev işçisi için günlük asgari ücretin %37,5'i kadar prim öder. Bu tutar ev işçisinin çalıştığı günle çarpılır.
SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
Ev hizmetlerinde ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışanlar için işveren olan ev sahibi, işe giriş formunda belirtilen günlük ücret üzerinden işçiye bir ay içinde ödeyeceği ücretin % 37,5'i oranında sigorta primini, takip eden ayın sonuna kadar ödemesi gerekir.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranların ödeyecekleri iş kazası ve meslek hastalığı primi; Ayda 1 gün sigortalı çalıştıranlar için 666,75 TL x % 2 = 13,34 TL. Ayda 9 gün sigortalı çalıştıranlar için 13,34 TL x 9 = 120,06 TL'dir.
İlgili 29 soru bulundu
Ev hizmetlerinde 10 günden az işçi çalıştıran işverenler çalıştırdıkları kişilere ilişkin primleri bankaya TC numaralarını söyleyip «Ek 9 kısa vade» ödeme türünden ödeme yapabilecekleri gibi 5510'a sms göndererek de ödeme yapabilmektedirler.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan sigortalıların primlerinin, en geç çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar banka kanalıyla veya e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden “EK-9 10 GÜNDEN FAZLA TAHSİLATI” seçeneği vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Ayda 10 gün ve daha fazla süreyle ev hizmetlisi çalıştıracak kişilerin düzenli olarak prim ödemeleri ve borçlarının bulunmaması kaydıyla asgari ücret üzerinden günlük 145,32 TL'den 10 gün için 1.453,23 TL prim ödemesi gerekiyor.
10 günden az çalışan gündelikçi ve bakıcılar için SGK'ya bir SMS atarak bile sigorta işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Yine e-devletten de bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Burada ödenecek prim oranı yüzde 2 olarak hesaplanıyor.
1/1/2024-31/12/2024 tarihleri arasında, Aylık kazanç alt sınırına göre: 666,75 TL x 30 x % 35 = 7.000,88 TL (*) (/30 x gün sayısı), Aylık kazanç üst sınırına göre: 5.000,63 TL x 30 x % 35 = 52.506,62 TL (*) (/30 x gün sayısı), ödeyeceklerdir.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olan (tüm sigorta kollarına tabi olmayıp haklarında bazı sigorta kolları uygulanan sigortalılar) sigortalılık hali isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmez.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2024 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 6.400,80 TL'dir.
Mevcut durumda işveren evden çalışacak kişiyi Sigorta Kanunu'nun 4. maddesinin a fıkrasında belirtildiği gibi sigorta girişi yapabilecek ve sigorta prim ödemesini gerçekleştirebilecektir.
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
Ailelerin, evde bakım hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışan bakıcıların ücreti üzerinden, asgari ücretten düşük olmamak üzere, toplam % 37,5 oranında prim ödeyeceklerdir. Ödemeleri ise bankanız aracılığıyla veya www.sgk.gov.tr adresinden kredi kartınızla yapabilirsiniz.
10 günden az süre ile çalışan bakıcınızın sigorta giriş işlemlerini e-devlet üzerinden yapmayı düşünüyorsanız www.turkiye.gov.tr adresinden T.C Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.Sisteme giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ev-hizmetleri-isveren linkinden başvurunuzu ...
1 günlük sigorta kaç TL 2024? 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanan yeni asgari ücret üzerinden hesaplanan 1 günlük sigorta taban tutarı 666,75 TL; tavan tutarı ise 5,000,63 TL olarak belirlenmiştir.
Hiç çalışmayan ya da evde ürettiği el emeği ile geçimini sağlayan ev hanımları, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek isteğe bağlı sigortalılık imkânından yararlanabilir. Gerekli belgeler ile yapılan başvuru sisteme kaydedildiği zaman kişilerin sigorta süreci de başlar.
1 Günlük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası
Dolayısıyla işçileri 1 gün bile sigortasız şekilde çalıştırmanın cezası vardır. 1 günlük sigortasız işçi çalıştırmanın cezası 2023 yılı için 10.008 TL'dir.
Bir günlük brüt ücretin (567,33 TL) belirli yüzdelerle çarpılması sonucu toplam 273,60 TL tutarında olmaktadır. Bunun yanı sıra, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi de asgari ücret artışıyla birlikte yaklaşık olarak aylık 603 TL'ye, yıllık ise 7.243 TL'ye yükselmiştir.
İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz. Özetle isteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir işte çalışmasanız bile emekli olabilmenize imkân tanır.
Doğrudan SGK'ya giderek veya posta ile göndererek başvurduğunuza, aynı kişiyle çalışmaya devam ettiğiniz sürece tekrar bildirim yapmanıza gerek kalmıyor. 5510 kısa mesaj servisinden veya www.turkiye.gov.tr üzerinden ise başvurunuzu 10 dakika gibi kısa bir sürede SGK'ya gitmeye gerek kalmadan yapabiliyorsunuz.
Örneğin ayın 15'inde işe başlayan bir çalışan, o ay için 15 günlük maaş alacağı için sigorta primi de 15 günlük brüt kazancına göre yatırılır. Sigorta priminde alt ve üst kazanç sınırı bulunur. Temmuz 2023'te yapılan asgari ücret güncellemesi ile aylık kazanç alt sınırına göre ödenecek aylık prim 5.030,44 TL'dir.
Mevzuatta yapılan değişiklik sonrasında gündelikçiler için kolay sigorta hükümleri uygulanıyor. Klasik yöntemle form doldurarak sosyal güvenlik merkezleri üzerinden sigorta yaptırılabileceği gibi, e-devlet üzerinden veya SMS ile sigorta yaptırmak da mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri