Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
bir iş yerinde emir verici, yönetici konumunda olan kadın.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
(ﻣﺪﻳﺮﻩ) i. (Ar. mudіr'in müennes şekli mudіre) Kadın müdür. ѻ Müdîre-i umur: “İşleri çekip çeviren kadın” Kâhyâ kadın.
Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
İlgili 17 soru bulundu
Müdrik “idrak eden, yetişen, kavuşan” anlamlarına gelir. Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Bir makama vekalet eden kişiye vekalet ettiği unvanla hitap edilir. Kadın yöneticilere Sayın Genel Müdire denmez, Sayın Genel Müdürüm doğrudur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir.
Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Sarıbıyık'ı teşriflerini arz ediyorum. Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
müdür - Nişanyan Sözlük. Arapça dwr kökünden gelen mudīr مدير “çeviren” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça dāra دار “çevirdi” fiilinin mufˁil vezninde IV. etken fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için idare maddesine bakınız.
Patron kelimesinin sözlükte, bir iş yerine sahip olan ve işveren anlamlarına gelecek şekilde kullanılır. Bir ticaret veya sanayi kuruluşunun sahibi olan kişi patron olarak bilinmektedir. Patron Kime Denir? Patron, iş yeri sahibi olan ve işveren kişiler için kullanılan bir ifade olarak bilinmektedir.
1. Okul müdürü : Müdir-i Medrese / Celâl Âl-i Ahmed.
Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder. (İl kuruluşlarında il müdürünün altındaki müdür yardımcılarına ve şube müdürlerine “müdürüm” denir; sadece il müdürüne “sayın müdürüm” diye hitap edilir.)
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz. “Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Bayan Ziya SELÇUK”
Memurun amirine "Genel Müdürüm, Başkanım Müsteşarım Sayın Valim" gibi hitapları da hiçbir mevzuatta yazmadığı halde bunu bekleyen amir, emrindekilere aynı saygıyı göstermek zorundadır.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Amire teşekkür edilmemeli, onun yerine “Sağolun” denilmeli. Makama girerken yanınızda mutlaka ajanda ve kalem bulundurulmalı... Makama evrak, çok yakın mesafeden değil karşıdan nezaketle sunulmalı…
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar. » Sayın Bakan, Değerli Öğretmenim… Page 3 > Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri büyük harfle başlar.
Dilimize Farsçada geçmiş olan müdara kelimesi, ''mudarat'' sözcüğünden türetilmiştir. Mudarat, zarar görmemek için birilerine karşı dostça davranmak anlamına gelir. Müdara ise kalbindeki öfkeyi gizlemek ve kin beslediğin kişilere güler yüz göstermek demektir.
(ﻣﺪﺭﻛﻪ) i. (Ar. mudrik'ten mudrike) İdrak ve düşünme yeteneği, kavramlarla bilme melekesi, anlık, entelekt: Sadr-i millette vücûdun ulu bir mu'cizedir / Bunu fehm eylemeyen müdrike-i âcizedir (Şinâsî'den).
i. (Ar. mudāhene “dalkavukluk”tan) halk ağzı. Minnet etme, boyun eğme: “Kimseye müdânâsı yok.” ѻ Müdânâ etmek (eylemek): Minnet etmek, boyun eğip yalvarmak: Geldim sana eyleyim müdânâ / Olursan eğer benimle hem-pâ (Şeyh Gālib – Ş. A.D.). Kimseye müdânâ etmeden ağalar gibi yaşıyorduk (Aka Gündüz).
Uygulamada ast personel tarafından komiser sınıfı için “komiserim”, emniyet amiri sınıfı için “amirim”, müdür sınıfı için “müdürüm” şeklinde hitap kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri