Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur. Sebzecilik gittikçe gelişmekte, seracılık ve turfanda sebzecilik yaygınlaşmaktadır.
Tarla Ziraatı olarak; Pamuk, buğday, mısır, bakla, yer fıstığı, susam, ağaç üretimi olarak; zeytin, narenciye (portakal, limon, mandalina ve turunç), armut, nar, ayva, kayısı, şeftali, erik, incir, ceviz, üzüm yetiştirilir, Sera üretimi olarak; domates, patlıcan, bamya, kabak, marul, salatalık, taze soğan, sarımsak... ...
Turuç bakımından zengin olan Muğla'da mandalina, portakal ve limon bol bol bulunur ve hepsi çok lezzetli ve tazedir.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır.
EKİCİ Muğla ve ilçelerinin bal, çam balı, balmumu ve deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye'de lider olduğunu badem, nar örtü altı domates üretimiyle ikinci yağlık zeytin, susam, limon ve kekik üretiminde üçüncü büyük üretim potansiyeline sahip olduğunu narenciye üretiminde de ege bölgesinin en büyük üretim ...
İlgili 18 soru bulundu
Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur.
Muğla'da Endemik tür olarak 417 tür bulunmaktadırMuğla ili tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olup kekik tüm bölgemizde doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca Defne, Adaçayı, Keçiboynuzu, Salep, Meşe Palamudu ve Sığla Ağacı tüm kıyı bölgelerimize yayılmış durumdadır.
Türkiye'deki avokado üretiminin yaklaşık % 75-80'i Antalya'da, % 15-20'si Mersin'de ve % 2-5'i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Muğla'nın sahil kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı ...
Örneğin kral mezarları, Likya yolu, Marmaris kalesi, Bodrum antik tiyatro ve kaunos antik kenti buram buram Muğla tarihi kokan meşhur yerlerdir.
Ortaca, Akdeniz iklim kuşağının tipik bitki örtüsüne sahiptir. Muğla bölgesindeki toprakların %74'ü orman ve fundalık, %15.8'i ekili ve dikili alan, %5.6'si tarıma elverişli yerler ve %4.6'si çayır ve meralardır.
Muğla'nın En Meşhur Tatlısı: Muğla'da mutlaka saray tatlısını denemelisiniz. Bunun yanında şehir merkezindeki pastane veya tatlıcılardan Bodrum mandalinası lokumu, Datça dondurması ve Marmaris kurabiyesi gibi ürünlerden tadabilir hatta paket olarak satın alabilirsiniz.
Muğla yöresinde havası ve iklimi nedeniyle Menteşe ilçesinin kırsal mahalleleri Çiftlik, Çıtlık, Denizovası Muğla'nın Menteşe ilçesinin kırsal Çiftlik Mahallesinde 48 yıl önce bölgedeki Menengiç ağaçları Antep Fıstığı üretimi için aşılandı.
Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Muğla'nın birçok bölgesinde yetişen dağ çileği ve yaban mersini, özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlar tarafından hem yüksek besin değeri, hem de şifa niyetine toplanıyor.
Dünyada avokado üretiminin en çok yapıldığı yer, Meksika'dır. Dominik Cumhuriyeti, Peru, Endonezya ve Kolombiya ise Meksika'yı takip eder. Dünyada avokado üretiminde, Türkiye 43. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever.
Antalya'da kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir.
Türkiye'deki avokado üretiminin yaklaşık % 75- 80'i Antalya'da, % 15-20'si Mersin'de ve % 2-5'i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir.
Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır.
Arıcı gözaltına alındı
Havadan da 14 uçak, 35 helikopterin söndürme çalışmalarına destek verdiği orman yangınına sebep olduğu iddia edilen ve bölgede arıcılık yaptığı belirlenen 85 yaşındaki M.Y.
Bunlar arasında açık mavi çiçekleriyle yer muşmulası (Mandragora autumnalis), sarı çiçekleriyle ekşi ot (Oxalis pes-caprae), mor çiçekleriyle morca (Romulea bulbocodium), sarı çiçekleriyle mele çiçeği (Ranunculus ficaria), sarı çiçekleriyle turp otu (Raphanus raphanistrum), çeşitli renklerde salep türleri sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri