2008 yılı verilerine göre badem üretiminde Muğla ili 5360 ton ile ilk sırada yer alırken, Muğla'yı 3032 ton ile Denizli, 1603 ton ile Aydın izlemektedir. Bölgede toplam yetişen badem miktarı ise ülke üretiminin %18,94'ünü karşılamıştır.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir.
Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur. Sebzecilik gittikçe gelişmekte, seracılık ve turfanda sebzecilik yaygınlaşmaktadır.
Turuç bakımından zengin olan Muğla'da mandalina, portakal ve limon bol bol bulunur ve hepsi çok lezzetli ve tazedir.
İlgili 44 soru bulundu
Muğla'nın En Meşhur Tatlısı: Muğla'da mutlaka saray tatlısını denemelisiniz. Bunun yanında şehir merkezindeki pastane veya tatlıcılardan Bodrum mandalinası lokumu, Datça dondurması ve Marmaris kurabiyesi gibi ürünlerden tadabilir hatta paket olarak satın alabilirsiniz.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır.
Muğla'nın meşhur yemekleri arasında Ekşili Balık ve Kefal Dolması öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra yemeklerde meze olarak börülce, patlıcan kızartması ve kaya koruğu gibi alternatifler tercih edilmektedir. Verimli topraklara sahip Muğla'da sebze yemekleri de oldukça fazla tüketilmektedir.
Turp Otu Salatası
Turp otu, soğan, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan bu lezzetli ve besleyici salata güzel bir Ege lezzeti oluyor. Muğla'nın yöresel lezzeti olan sündürme, genellikle yöre halkının evlerinde yapılıyor.
7/24 Bodrum is in Bodrum, Turkey.
Frenk yemişi olarak da bilinen kaktüs meyvesi, adından da anlaşılacağı üzere özellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetişen bir bitkinin meyvesi Amerika'ya özgü olmakla birlikte özellikle Güney Amerika'ya, Meksika'ya ait bir bitkidir. Dikenli İncir, adeta C vitamin deposu.
Muğla ili, maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ilimizdir. Bunların başında mermer, krom ve linyit gelmektedir. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği bakımından ülkemizdeki önemli illerden biridir ve mermer üretim ve işletmeciliği il ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir.
27.000 hektarlık alana yayılan yöremizin önemli bir bölümünü ovalar oluşturur. Mevsimine göre bu ovalarda; buğday,mısır, darı, narenciye, zeytin, susam, yer fıstığı ve pamuk gibi ürünleri görebilirsiniz.
Muğla, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dördüncü şehri. 2020 itibarıyla 1.021.773 nüfusa sahiptir. Ege Bölgesi'nde, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Fethiye, Marmaris, Milas, Datça ve Bodrum gibi tatil yöreleri ile ünlü bir yerleşim yeridir.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Muğla'nın sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Türkiye'deki avokado üretiminin yaklaşık % 75-80'i Antalya'da, % 15-20'si Mersin'de ve % 2-5'i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Muğla bir turizm kenti olduğundan dolayı aslında bütün yerleri meşhur sayılmaktadır. Kelebekler vadisi, Bodrum kalesi ve Halikarnas Mezolesi en meşhur yerleri olarak tarihe geçmiştir. Muğla dendiği zaman akla ilk gelen yerler Ölü Deniz, Bodrum ve Fethiye yerleridir.
6 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 13 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 569 mahalle bulunmaktadır.
Dağ ve platoların yapısı kalkerdir. Başlıca dağları Göktepe (2234 m), Marçal Dağları (1368 m), Akdağlar (3014 m), Çiçekbağı Dağı (2295 m), Bozdağ (1175 m), Laba Dağı (1073 m), Oyluk Dağı (1892 m), Menteşe ve Beşparmak dağlarıdır.
Menteşe, Muğla'nın merkez ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri