Aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilecek diğer meyve ve sebzeler: Armut, Üzüm, Kivi, Dut, Kavun, Çilek, Ayva, Ananas, Portakal ve Mandalina Kabuğu, Biber, Roka, Tere, Patlıcan, Semizotu, Pazı, Salatalık, Bezelye (pişmiş), Barbunya (pişmiş), Fasulye (pişmiş), Balkabağı, Kereviz (sap kısmı), Salatalık (fazlası zararlıdır) ...
Armut, muz, üzüm, çilek, ahududu, çekirdeksiz kiraz, elma, portakal, mandalina, kuşburnu, kivi, incir, kavun, karpuz, kara ve beyaz dut, küçük parçalara ayrılmış meyve kuruları muhabbet kuşlarına verilebilir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Pek çok yemiş gibi fındık da muhabbet kuşları için iyi bir besin olarak kabul edilir. İçeriğinde bulunan yüksek yağ sebebi ile muhabbet kuşlarının fındık tüketiminin sınırlı tutulması sağlıkları için önemlidir.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Muhabbet kuşları meyveleri de sever. Örneğin, çekirdeğini çıkardığınız sürece kuşunuza elma sunabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun olan meyveler arasında armut, erik, şeftali, papaya, kivi, üzüm, kavun, mango, çilek ve narenciye sayılabilir.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
Yumurta. Yumurta kuşların rahatlıkla tüketebileceği besinler arasında yer alır.
İşte muhabbet kuşlarının bayılarak yiyeceği yeşillikler: Meyva ağaçlarının yeni filizlenmiş dalları, taze söğüt dalları, yonca yaprakları, kıvırcık salata, salatalık, ıspanak, pazı, kereviz yaprağı, ince kıyılmış ya da rendelenmiş havuç, elma, armut, portakal, çilek, muz, üzüm.
Muhabbet kuşu için en iyi yem çeşitleri üretilirken farklı besin ürünleri kullanılarak atılır. Muhabbet kuşu en iyi yem çeşitlerinin içinde darı, keten tohumu, ay çiçeği tohumu, mısır, Nijer tohumu, yulaf, buğday, susam ve arpa yer alır.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilecek diğer meyve ve sebzeler: Armut, Üzüm, Kivi, Dut, Kavun, Çilek, Ayva, Ananas, Portakal ve Mandalina Kabuğu, Biber, Roka, Tere, Patlıcan, Semizotu, Pazı, Salatalık, Bezelye (pişmiş), Barbunya (pişmiş), Fasulye (pişmiş), Balkabağı, Kereviz (sap kısmı), Salatalık (fazlası zararlıdır) ...
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Kuşların suyunu en az 2-3 günde bir değiştirmelisiniz.
Elma sirkesini muhabbet kuşunuzun suyuna ortalama 10 gün ya da 2 haftada bir defa yaklaşık 2 damla kadar damlatmanız, muhabbet kuşunuzun bağırsaklarındaki parazitleri atmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kabız olan muhabbet kuşları için de aynı yöntem uygulanmaktadır; ancak belirttiğimiz aralıklarla olmak kaydıyla.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
MUHABBET KUŞU BULGUR YER Mİ? Muhabbet kuşu üreticileri ya da sahipleri muhabbet kuşlarının beslenmesine ek olarak ıslatılmış yumuşak tahılları dahil etmektedir. Örneğin, bulgur, çavdar, buğday, pirinç gibi besinler su ile hafifçe nemlendirilerek verilebilir.
Muhabbet kuşları sosyal canlılardır ve çevrelerinde duydukları her ses, gözlemledikleri her hareket onların ilgisini çeker ve bu durumlara tepki verirler. Yani muhabbet kuşları ev içindeki her hareketliliği ve sesi fazlasıyla severler.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Yanında bir şeyler yediğinizde takdirde ileri geri hareketler yaparak, yediğiniz şeylerden onlara da vermenizi isteyebilirler. Özellikle gördükleri farklı yiyeceklerin tatlarına kesinlikle bakmak isterler. Sahipleri tarafından istedikleri yiyecekleri yiyemeyen muhabbet kuşları sinirlenir ve küser.
Uzun Süreli Stresin Kuşlara Olan Etkisi
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri